Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putin: Vapenvila i Syrien – rebellerna överens med regimen

Syriska regimen har undertecknat ett avtal om vapenvila med landets rebeller, enligt Rysslands president Vladimir Putin. Den syriska oppositionskoalitionen SNC stödjer ett nedläggande av vapnen.

Annons

Regeringsarmén kommer enligt egen utsago att upphöra med sina militära insatser från och med midnatt natten mot fredag, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer. Eldupphöret omfattar inte grupperna IS, Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafronten) eller andra grupper med koppling till dem, enligt den statliga syriska nyhetsbyrån Sana.

En rebelledare säger dock till Reuters att Jabhat Fatah al-Sham visst omfattas av överenskommelsen. Avtalet om vapenvila består av tre delar, enligt Vladimir Putin.

– Den första är ett dokument mellan den syriska regeringen och den väpnade oppositionen för ett eldupphör på Syriens territorium. Det andra dokumentet är en uppsättning åtgärder för att säkra eldupphöret. Det tredje dokumentet är ett tillkännagivande av att de är redo att inleda fredssamtal, säger han.

Som en följd av avtalet ska Ryssland även minska sin militära närvaro i Syrien, enligt Putin, som samtidigt understryker att Ryssland fortsatt stödjer den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Oppositionsgrupperna som ställt sig bakom överenskommelsen består sammanlagt av omkring 62 000 stridande, enligt den ryske försvarsministern Sergej Shoigu. Den syriska oppositionskoalitionen SNC stödjer en vapenvila, enligt nyhetsbyrån AFP.

Överenskommelsen kommer efter uppgifter om ett avtal om vapenvila framförhandlat mellan Turkiet och Ryssland. Avtalet, som refererades i statliga turkiska medier under onsdagen, skulle ha trätt i kraft vid midnatt natten mot torsdag, men bekräftades inte av regeringen i Moskva.

Nyheten om att Turkiet och Ryssland enats kan tyckas uppseendeväckande, då Ankara och Moskva stått på olika sidor i det syriska inbördeskriget. En av stötestenarna har varit den syriske diktatorn al-Assad, som får stöd av den ryska regeringen, men som Turkiet vill ha bort från makten, eftersom man anser att hans fortsatta styre omöjliggör en politisk lösning på konflikten.

Relationen mellan regeringarna i Ankara och Moskva nådde en bottennivå i november 2015, då det turkiska flygvapnet sköt ned ett ryskt stridsflygplan i gränsområdet mellan Turkiet och Syrien. De två länderna har dock närmat sig varandra de senaste månaderna, inte minst sedan i augusti, då den ryske presidenten Vladimir Putin tog emot sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i S:t Petersburg.

De senaste veckorna har regeringen i Ankara stått värd för förhandlingar mellan Ryssland och den syriska oppositionen. Nya samtal väntas på torsdagen, den här gången även med Turkiet, rapporterar al-Jazeera enligt nyhetsbyrån AFP.

Om vapenvilan i Syrien skulle hålla är tanken att den ska utgöra grunden för kommande fredssamtal i Kazakstans huvudstad Astana, mellan Assadregimen och oppositionen. Förhandlingarna i Astana kommer att övervakas av Ryssland och Turkiet, enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Vapenvilan ska övervakas av Turkiet och Ryssland, enligt det turkiska utrikesdepartementet. Några samtal mellan den turkiska regeringen och Syriens president Bashar al-Assad är dock inte aktuella, säger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Mer läsning

Annons