Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Råd om sänkt temperatur

Svenskarna slänger stora mängder mat. En hel del slängs i onödan, för att man är rädd för att bli sjuk.

Annons

Mats Lindblad, som är mikrobiolog vid Livsmedelsverket i Uppsala, tycker att människor ska lita på sina sinnen, lukt, smak och syn, i stället för att stirra sig blind på datummärkningar.

Han är en av dem som utan vidare till exempel dricker mjölk långt efter det att ”bästföredatumet” gått ut är.

– O ja. Jag har ställt in kylskåpet på 4 grader. Då håller mjölken mycket längre.

– Kylskåpet är en utmärkt uppfinning som håller borta i stort sett alla skadliga bakterier. Generellt sett gäller att man kan lukta och smaka på det som står i kylskåpet.

– De bakterier som växer i kylskåp är inte direkt sjukdomsframkallande. Men en del av dem gör att det kan smaka och lukta illa så småningom.

Om livsmedel möglar är grundregeln att de ska slängas.

– Men är det ost kan du skära bort några centimeter.

En grundregel vad gäller livsmedel som ska kylförvaras är förstås att inte låta det stå framme för länge i rumstemperatur. Även om det dröjer innan livsmedlet blir hälsovådligt så tappar det i hållbarhet.

De som enligt honom inte bör smaktesta möjligen för gamla livsmedel är gravida kvinnor och människor med nedsatt immunförsvar.

Mer läsning

Annons