Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen anmälde sig själv efter att patient avlidit – nu avslutas ärendet

En patient avled på Östersunds sjukhus i juli i år efter att det dröjde med en operation. Region Jämtland Härjedalen lex Maria-anmälde sig själv och nu har ärendet avslutats.

Annons

Patienten i fråga hade 9 juli ramlat i sitt hem i norra Jämtland och slagit bröstet. Ambulans anlände till platsen men personalen gjorde bedömningen att mannen inte var i behov av vård.

Dagen efter gick han till hälsocentralen och klagade över smärtor i bröstkorgen och svullnad i ansiktet. Han fick remiss till akutmottagningen i Östersund och skjutsades dit i ambulans.

Bilden kommer från den lex Maria-anmälan som kommunen lämnade in till Inspektionen för vård och omsorg 12 oktober.

I väntan på röntgen drabbades han av hjärtstillestånd efter vad man tror var en punkterad lunga. Han återupplivades från hjärtstoppet och en operation inplanerades, men innan denna hann genomföras avled mannen av sina skador.

På grund av både fördröjd diagnos och behandling gjorde Region Jämtland Härjedalen en lex Maria-anmälan mot sig själv. Ärendet har nu granskats av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som gör bedömningen att regionen fullgjort sin anmälningsskyldighet. Regionen planerar att "vidta åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen", vilket gör att IVO anser att man uppfyllt de krav som lagen ställer. Några ytterligare åtgärder kommer därför inte att vidtas.

Chefsläkaren vid Östersunds sjukhus skrev bland annat i anmälan att man ska undersöka om det går att höja läkarkompetensen i det första ledet på akutmottagningen. Med det menas att det ska vara mer erfarna läkare som tar emot de patienter som kommer akut. Man skulle även se över om det är möjligt att röntga personer direkt på akutmottagningen.

----

Läs mer:

Man dog i väntan på akut bröstkorgsoperation –Region Jämtland Härjedalen anmäler sig själv

Sjukvården utreder sig själv efter dödsfall – oklara rutiner kan ha lett till kvinnas död

Barn fick hjärnskada – fallet anmäls

Man med hjärtinfarkt felmedicinerades – fick allvarliga men

Mer läsning

Annons