Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionfrågan fortsätter att splittra landstinget

/
  • Oppositionsrådet Marianne Larm-Svensson (C) kritiserade att landstinget har försökt  mörka gränsdragningsproblemen i den nya regionen.

Än en gång är splittringen stor i landstinget i regionfrågan. Det borgerliga blocket tror nu inte längre på en region tillsammans med bara Sundsvall och Ånge.

Annons

Landstingsfullmäktige lyckades i går inte samla sig till något gemensamt yttrande över de geografiska gränsdragningsproblem som Kammarkollegiet krävt svar på. Kammarkollegiet har bland annat pekat på att region MittSverige innebär att grannkommuner som Timrå och Sundsvall skiljs åt.

Oppositionen vägrade gå med på landstingsmajoritetens skrivning, som man ansåg blundade för de problem som Kammarkollegiet pekat på.

– Region MittSverige är en kompromiss som blev till när västernorrlänningarna inte blev överens. Vi ska inte medverka till att gräva upp krondiken mellan Sundsvall och Timrå, för det är det vi håller på med nu, konstaterade Lars-Olof Eliasson (KD).

Marianne Larm-Svensson (C) kritiserade att landstinget i sitt svar till Kammarkollegiet försökte mörka gränsdragningsproblemen i den nya regionen.

– De flesta i länet vill ha en större region än MittSverige, och där vi kan få med hela Västernorrland exklusive Örnsköldsvik.

Landstingsrådet Robert Uitto (S) ansåg det för sent att rita om kartan nu, och han ville hålla fast vid den region man ansökt om.

– Jag vädjar om att vi försvarar vår ansökan i stället för att så split. Det är klart att Timrå borde ingå här, men det har vi alltid tyckt.

Marianne Larm-Svensson hävdade att Robert Uitto försökte vara nöjd med en ansökan som får avslag, och att det hela liknade de många OS-ansökningar som gjorts, utan att Östersund och Åre fått arrangera något OS.

– Man måste förhålla sig till varför man får nej och inte vara tondöv, sa Marianne Larm-Svensson, och som i stället kastade in en motion från centerns landstingsgrupp.

– Vi vill ha ett medborgarrådslag för att få till ett bredare engagemang i regionfrågan i länets samtliga kommuner. Samt att det tas fram fakta och konsekvensbeskrivningar av en regionbildning som ger underlag för rådslaget.

Efter lång debatt och mötesavbrott för att försöka sy i hopen en kompromiss blev det till sist votering. Med röstsiffrorna 29 mot 24 togs majoritetens förslag. Men röstutslaget visade på splittrat landsting i regionfrågan, och som torde innebära att det inte blir aktuellt med någon ny regionkommun före 2015.

Mer läsning

Annons