Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renar påverkas lika mycket av lokala åtgärder som av klimatförändringar

Lokal och kortsiktig exploatering av naturresurser, som skogsbruk, kan ha större och snabbare påverkan på renpopulationer än klimatförändringar.

Annons

Det visar en studie ledd av Alessia Uboni, postdoktor vid Umeå universitet vid tiden för studien.

De senaste åren har det hävdats att renhjordarna runt Arktis håller på att kollapsa på grund av klimatförändringar. Detta påstående är nu motbevisat. Forskare från flera nordiska universitet har funnit att antalet renar i Europa och Ryssland endast delvis styrs av klimatet.

En studie visar att renar påverkas lika mycket av lokala åtgärder som av klimatförändringar.

Läs mer: Patient från Ragunda fick trycksår av hårda benlindor

Kortsiktiga och lokala åtgärder har lika mycket inverkan på renpopulationernas status som klimatförändringar. De kan dessutom ha snabbare och mer dramatiska effekter än klimatförändringar.

– Några exempel är skogsexploatering, olje- och gasutvinning, gruvdrift och dammbyggen, för att bara nämna några. Alla dessa aktiviteter minskar det tillgängliga området där renarna kan hitta sin mat eller röra sig på ett smidigt sätt, säger Alessia Uboni i ett pressmeddelande från Umeå universitet.

– Både i Europa och Ryssland har nationella strategier för hantering och en ökat utnyttjande av nordliga ekosystem, antingen i form av turism eller utvinning av naturresurser, sannolikt bidragit till att påverka antalet renar, säger Alessia Uboni.

Här finns studien i sin helhet.

Läs mer: Ny statistik: Så många går till jobbet i din kommun

Mer läsning

Annons