Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir teknikåret 2016 – jag tittar djupt in i kristallkulan

/

Att se in i framtiden är omöjligt. Det går möjligtvis att göra mer eller mindre begåvade gissningar baserat på kunskap, men att förutse... Nej, det är kört.
Det kommer dock inte att hindra mig från att försöka.

Annons

1. Apple fortsätter dra in skitmycket pengar - men börjar få problem med missnöjda kunder

Apple går som tåget - vilket de har gjort i över 10 år. Men fler än jag har börjat märka att deras berömda kvalitet sakteligen lossnar i sömmarna. Främst gäller det mjukvara som inte bara börjar bli krångligare utan också fungera lite sämre. Hårdvaran är dock fortsatt av högsta kvalité - men känns ibland tråkig.

2. Microsoft går från klarhet till klarhet

Microsoft har fått en behövlig omstuvning i företagets toppskick. Den nya inriktningen börjar ge resultat och deras Surface-hybrid mellan dator och surfplatta får vind under seglen. Kanske, kanske kan dess ökade popularitet också öka antalet appar på plattformen. Med fler appar så dras Windows Phone med och även den börjar så smått ta marknadsandelar.

3. En eller flera Android-tillverkare kastar in handduken

Sony har redan funderat på att sluta med smarta telefoner och HTC kämpar för att vända förlust till vinst. LG lever ett år till på att tillverka Nexus till Google. Lågpristillverkare som till exempel Huawie riskerar att slå undan fötterna på giganten Samsung. Men ett försvunnet företag kommer inte att göra någon större skillnad på en överbefolkad Android-marknad.

4. Samsungs vinst fortsätter falla på grund av lågpristelefoner

Samsung står på flera ben, men ett av de största är telefontillverkningen av Android-telefoner. Samsung har dragits med fallande vinster de senaste åren och det kommer inte bli bättre.

5. Playstation 4 fortsätter äga över Xbox One på tv-spelsmarknaden

Sony Playstation säljer bättre än Xbox One och har gjort det sedan starten. Det finns inga tecken på att det kommer förändras.

6. Renodlade bensin- och dieselbilar får inte säljas efter ett visst datum

Ett första steg i att göra Sverige fossilfritt tas. Ett stoppdatum då det inte längre går att sälja renodlade diesel- och bensinbilar kommer. Därefter får bara hybrid- och elbilar säljas.

Rätt eller fel får vi se. Hur ser dina gissningar för 2016 ut? Mejla mig på simon.sjodin@mittmedia.se så sammanställer jag svaren.

Läs fler krönikor av Simon Sjödin:

Strömning av film och musik - i år slog det genom ordentligt

Apple TV kommer inte att skada Xbox och Playstation

Tack medicinvetenskapen för att jag kan laga mina tänder smärtfritt

Vi slänger alldeles för mycket mat. Svinnet måste minska

Här hittar du alla krönikor fint samlade på en sida

Mer läsning

Annons