Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tycker länsbor om de nya sedlarna och mynten: ”Känslan är att det är leksakspengar”

6 fick frågan

Annons

Gillar du de nya sedlarna och mynten?

– Ja, de är helt okej. De är fina. Men det är lite onödigt att byta. Alla gamla pengar ska in och det kostar pengar antar jag.

– Det spelar inte så stor roll, det är pengar. Jag använder inte så ofta kort när jag jag handlar, det är mest kontantanter.

– Ja sedlarna är okej, men absolut inte mynten.  De är så små och lätta. Det var lättare att se skillnad på de gamla mynten.

– Nej. Jag tycker att de nya sedlarna ser ut som leksakspengar, och jag blir förvirrad av alla nya mynt.

– Nej. Det kommer att ta tid att vänja sig vid de nya mynten. Å andra sidan ska ju pengarna snart bort.

Anna-Karin Eriksson, 38 år, Östersund: – Nja, inte mynten kanske. De är för små och lätta.  Känslan med både mynten och sedlarna är att de är leksakspengar.

Nu i oktober kom operasopranen Birgit Nilsson på 500-kronorssedlarna och filmstjärnan Greta Garbo på hundralapparna. Sedan 2015 finns filmregissören Ingmar Bergman på 200-kronorssedlarna, vispoeten Evert Taube på 50-kronorssedlarna, barnboksförfattaren Astrid Lindgren på 20-kronorssedlarna, och Dag Hammarskjöld som var FN:s generalsekreterare på tusenlapparna .

I mitten av oktober i år kom en ny femkrona, tvåkrona och enkrona. Det är bara ”guldtian”, tiokronorsmyntet, av de gamla mynten som är giltigt efter sommaren 2017. Den nya femman kan se stor ut, men den är mindre än den gamla enkronan.

Mer läsning

Annons