Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sd ställer in av rädsla för attacker

/
  • Erik Almqvist, längst till höger, blev attackerad vid ett torgmöte i Sundsvall i onsdags. Bilden är från Sd:s torgmöte i Östersund i torsdags.

Sverigedemokraterna, Sd, drar sig ur dagens EU-valdebatt på campus av säkerhetsskäl.

Annons

Anledningen är att ordföranden i partiets ungdomsförbund, Erik Almqvist, blev attackerad vid ett möte i Sundsvall i förrgår.
– Campus kan inte garantera säkerheten, därför ställer vi in, säger Sven-Olof Sällström, som skulle ha deltagit i mötet idag.
Motdemonstranter försökte på olika sätt störa Sd:s möte på Stora torget i Sundsvall i onsdags. En av demonstranterna slet mikrofonen ur handen på Erik Almqvist, som också ska ha fått ett slag över munnen.
– Det finns aktivister från samma grupperingar i Östersund, så jag räknar inte med att få stå i fred när jag talar på campus, säger Sven-Olof Sällström.
Sverigedemokraterna gick igår ut och kritiserade polisen i Sundsvall för att de lämnade torget trots att motdemonstranter hade börjat samlas.
Närpolischefen Tomas Åslund säger till Sundsvalls Tidning att polisen bedömde att läget var lugnt och därför gick för att rekognosera i omgivningen. När larmet kom om överfallet återvände de direkt.
Sven-Olof Sällström säger att det varit motdemonstrationer vid 4-5 tillfällen under partiets EU-valturné.
Marie Demker, professor i statsvetenskap, tror att Sd vinner sympatier, däremot inte röster, på attackerna.
– Att ge sig på motståndare på det här sättet är kontraproduktivt, säger hon till TT.
Sverigedemokraterna lever på att uppfattas stå utanför det politiska etablissemanget. Attacker av det här slaget förstärker den uppfattningen. I EU-valet är det däremot sakfrågorna som avgör, tror hon.
 

Mer läsning

Annons