Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skamvrå på förskola döms ut av psykolog och läkare

Föräldra- Barnhälsan har reagerat starkt efter ÖP:s artikel om att barn på en förskola får sitta i skamvrån.
– Barn lär sig ingenting av en skamvrå, säger psykologen Emma Knutsson.

Annons

Avdelningen Föräldra- Barnhälsan håller till på Östersunds sjukhus. Deras målgrupp är personal inom mödra- och barnhälsovård, blivande föräldrar samt barn mellan 0–6 år och deras föräldrar.

Hit kan bland annat föräldrar som kört fast i sin uppfostran vända sig. Många frågar efter stöd, råd och vägledning.

– Vi ser att föräldrar tar hårdare i sina barn mer nu än bara för några år sedan. Det är oroväckande. Barnmisshandeln har ökat under 2000-talet och en av förklaringarna kan vara de senaste årens diskussioner om i att sätta gränser i nanny-programmen i tv. Många har tagit till sig av de här programmen där det handlar om skamvrå, ignorering, straff och belöning, säger Per Hedman som är barnhälsovårdsöverläkare.

Men uppfostringsmetoder med bestraffning sker inte bara i hemmen. Nu har det också kommit fram att vissa förskolor använder den metoden.

– De allra flesta förskolor gör det superbra med duktiga pedagoger det är viktigt att poängtera. Men vi kan ändå se en tendens i samhället att det har blivit lite mer auktoritärt gentemot barnen. När vi läste om förskolan i länet där det förekom bestraffning så reagerar vi så klart. Vi vet ju ingenting om vad som hänt, men man blir ju ledsen att höra hur föräldrar upplever att deras barn blivit kränkta, säger Emma Knutsson.

Men är det så farligt med skamvrån?

– Jag har sett i kommentarerna på op.se att många inte tycker att det är så farligt. Det pratas mycket om att sätta gränser, om att barnen ska veta hut. Om ett barn som sprätter mat blir flyttad till ett tomt bord så löser det ingenting förutom att barnet lär sig är att det är dåligt och att känna skam. Det viktiga är att förklara hur man vill att det ska göra i stället. Men framför allt är det viktigt att berömma barn när de gör rätt.

Att missförhållandena på förskolan uppmärksammades är något positivt enligt Föräldra- Barnhälsan.

– Ja, det är jättebra, men det föder naturligtvis oro hos oss alla om det förekommer bestraffningar. Många funderar nog om det kan förekomma på deras barns förskola. Att det blir en debatt kring hur vi ska uppfostra barn kan bara vara positivt. Sedan måste man ju också säga att den vikarien som vågade berätta om det som hänt just på den här förskolan som ÖP skrev om faktiskt är en hjälte, säger chefen på Föräldra- Barnhälsan, Lena Olofsson.

Mer läsning

Annons