Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarp kritik mot Östersunds församling

Förra året gick Östersunds församling 5,2 miljoner kronor back och för de närmaste åren krävs ett stålbad för att räta upp församlingens ekonomi.

Annons

Det är en svidande kritik från revisorerna som kyrkofullmäktige får sig till livs inför sitt möte i kväll. Revisorerna sammanfattar på tre sidor noteringar kring revisionen 2008.

mot att ett budgeterat underskott på 3,2 miljoner kronor fick växa till 5,2 miljoner kronor. Det sedan ökade kostnader beviljats, trots att finansieringslösning saknats. Kyrkofullmäktige har brutit mot Kyrkoordningen, när man under budgetåret ökat sina utgifter, utan att anvisa hur utgiften skulle finansieras, skriver revisorerna.

Församlingen har vidare dragit på sig ökade avskrivningskostnader i samband med att gjorda investeringar blivit cirka 2 miljoner kronor dyrare än planerat under åren 2006-2008. Här efterlyser revisorerna en bättre kostnadsuppföljning.

pekar på ett underskott på nära 1,1 miljoner kronor, och även 2010 och 2011 pekar mot stora underskott på 524 000 respektive 2 319 000 kronor. Det är bland annat osäkerheten kring kyrko- och begravningsavgiften som är osäker, och att intäkter från dem blir mindre.

Revisorerna skriver att de ser mycket allvarligt på situationen och att en åtgärdsplan behövs för att intäkter och kostnader ska komma i balans. Situationen är sannolikt på den nivån att det inte räcker med ”osthyvel” och naturlig, utan vi ser framför oss relativt omfattande och kraftfulla åtgärder i alla verksamheter.

hela tårtbitar eller att valda delar tårtan tas bort. Det är samma problem som kommunerna har efter finanskrisen, säger revisor Ralph Hedman vid Öhlings PriceWaterhouseCoopers.

Östersunds församling har i dag 57 heltidsanställda, men intäkterna i fjol på drygt 46 miljoner kronor matchade inte församlingens kostnader på 51 miljoner kronor.

En stor del i det ekonomiska tappet på 5,1 miljoner kronor beror på att begravningsverksamheten gick back med över 2 miljoner kronor. Här kväver revisorerna nu omedelbara åtgärder i form av avgiftshöjningar och kostnadsanpassningar.

En höjning av dagens begravningsavgift på 0,22 kronor med 8 öre till 0,30 kronor per taxerad hundralapp skulle kunna ge balans inom tre år. Men det behövs ytterligare åtgärder, hävdar kyrkoherde Gunnar Prytz.

räcker inte i det underlag jag räknat på, utan det kan bli nödvändigt att minska verksamhetens omfattning. Men det är de förtroendevalda som får ta ställning till hur vi ska få balans i ekonomin, säger Gunnar Prytz.

Mer läsning

Annons