Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slang lämnades kvar och orsakade infektioner – god och omsorgsfull vård enligt IVO

När en patients portslang vuxit fast beslutade vårdgivaren att lämna kvar en del av slangen. Inspektionen för vård och omsorg anser att det var ett helt korrekt beslut trots att det ledde till upprepade leverinfektioner och sjukskrivning för patienten.

Annons

Eftersom en riskavvägning skedde anser IVO att patienten fått god och omsorgsfull vård.

På grund av infektionerna valde patienten att lämna in ett klagomål till inspektionen för vård och omsorg, IVO. Klagomålet riktades till medicinkliniken och område akutvård på Östersunds sjukhus där beslutet om att lämna kvar slangen togs.

LÄS OCKSÅ: Kvinnans cellförändringar missades – avled i livmoderhalscancer

Tanken var att patientens port skulle tas bort. Men när läkarna på Östersunds sjukhus upptäckte att portslangen vuxit fast i halsvenen togs beslutet att lämna kvar en del av slangen för att inte orsaka kärlskada. Beslutet ledde till att patienten fick upprepade leverinfektioner.

LÄS OCKSÅ: Läkare verksam i Jämtland opererade bort öga utan att söva patienten – får skarp kritik

IVO bedömer att slangen sannolikt orsakade leverinfektionerna men att det rör sig om en vårdrelaterad infektion som inte hade kunnat förutses. Patienten fick information om infektions- och blödningsrisker och vårdgivaren skrev en remiss till en kärlkirurg på Karolinska Sjukhuset som senare tog bort den kvarlämnade portdelen.

Då en riskavvägning skedde när slangen lämnades kvar anser IVO att patienten fått god och omsorgsfull vård. Inspektionen väljer därför att inte kritisera vårdgivaren.

Mer läsning

Annons