Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart skrivs hyresavtalet för fängelset

/

Hyresavtalet för det nya fängelset är på väg till regeringens bord för beslut. När avtalet väl skrivs på kommer det att dröja ungefär 25 månader innan fängelset är på plats.

Annons

Regeringens beredningsorgan – Ekonomistyrningsverket – har granskat avtalet mellan Specialfastigheter och Kriminalvården. Specialfastigheter ska bygga och hyra ut fängelseset som ska ligga på Verksmon i Östersund och de vill ha ett 25-årigt avtal. Meningen var att hyresavtalet skulle ha landat på regeringens bord för beslut den här veckan.

– Men den har inte gått iväg ännu, säger Elisabet Jönsson, informatör på Kriminalvården.

• När kan hyresavtalet landa på regeringens bord?

– Det finns ingen tidsplan för när det ska hända, säger Elisabet Jönsson.

Bengt-Olov Carlsson, chef för det blivande fängelset i Östersund, säger att bygget kan komma igång ganska snart efter ett beslut i regeringen.

– Jag hoppas att regeringen kan fatta ett beslut ganska snart, säger han.

När avtalet är klart kan bygget snabbt sätta igång. Enligt beräkningar tar det ungefär 25 månader att bygga fängelset. Regeringen ska även ta ett beslut om ett hyresavtal för ett fängelsebygge i Haparanda.

Samtidigt kämpar Ånge för att behålla den öppna anstalten Viskan. Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén har för avsikt att lägga ner Viskan. Socialdemokraterna riksdagsledamot Hans Stenberg från Västernorrland har försökt att få justitieministern Beatrice Ask att ändra på beslutet. Stenberg menar att det blir orimliga pendlingsavstånd för personalen på Viskan att åka till antingen Östersund eller Härnösand. Men justitieministern vill inte påverka Kriminalvården.

– Vi kan inte ha en ordning där regering eller riksdag anvisar på vilka platser det ska finnas verksamhet. Det är den professionella myndighetens ansvar att ta dessa beslut, säger Beatrice Ask till Dagbladet.

 

Mer läsning

Annons