Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialsekreterare om sex timmars arbetsdag:” Jag skulle gärna fortsätta”

Bättre balans mellan arbetsliv och fritid. Gladare humör. Piggare. Och effektivare på jobbet. Så sammanfattar två av socialsekreterarna projektperioden.

Annons

Jenny Andersson och Åsa Nilsson är två av de totalt 18 socialsekreterarna som ingick i projektet. Båda menar att projektet gick över förväntan.

– Först tänkte man att hur ska det här gå. Jag tyckte det var mycket att göra på 40 timmar, säger Åsa Nilsson.

De berättar att det till en början fanns ett motstånd i gruppen mot att prova kortare arbetsdag. De såg risker för ökad arbetsbelastning, sämre hälsa och sämre kvalitet på deras arbete som i sin tur riskerade gå ut över de personer som är i behov av försörjningsstöd. Först när de blev garanterade att projektet kunde avbrytas med kort varsel ifall det visade ohållbart gick de med på att prova.

Nu efteråt har de bara positiva upplevelser att berätta om.

– Jag tyckte att stämningen blev mer positiv under perioden. Vi i gruppen var gladare och piggare, säger Jenny Andersson.

De lediga timmarna användes till att umgås mer med familjen, träna mer och till fritidsaktiviteter.

– Man hittade en bättre balans. Lite färre timmar på jobbet och lite fler timmar hemma. Man återhämtade sig bättre, kände sig piggare och orkade hålla ett högre tempo de timmarna man var på jobbet, säger Åsa Nilsson.

Förutom att de orkade arbeta effektivare hittade gruppen också nya effektivare arbetssätt. Man ifrågasatte syften med olika möten, vilka som behövde närvara och inte. Fysiska informationsmöten ersattes med informationsmail.

Båda skulle gärna se något liknande arbetssätt införas i framtiden.

– Men kanske mer anpassat efter vår arbetssituation. Vanligtvis har vi till exempel fler ärenden att hantera i slutet av månaden. Kanske vi skulle arbeta 40 timmar i vecka då och färre timmar i början av månaden? säger Åsa Nilsson.

Läs mer:

Lyckat test med sex timmars arbetsdag i Östersund väckte vice statsministerns intresse

Mer läsning

Annons