Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark oro för jämtländsk marginalisering i Stornorrland

/
  • En orolig allmänhet fick på måndagen chansen att ställa frågor om ny regionbildning.

Länsstyrelsen är emot ett Stornorrland. Myndigheten ser hellre en region där Jämtland går samman med sydliga län.
– Efter Västernorrlands ställningstagande är det inte längre görbart, anser jag, säger Ann-Marie Johansson (S).

Annons

Regeringen har tillsatt en indelningskommitté som ska arbeta fram ett förslag för en ny regionindelning av Sverige. Johan Krabb är huvudsekreterare. Enligt honom är bakgrunden att det i Sverige finns en ojämn fördelning gällande befolkning och skatteunderlag.

– Vi har tre jättestarka län. Resterande 18 är i princip lika starka. Regeringen har gett oss detta uppdrag för att man vill ha en mer likformig organisation i landet för att kunna få en mer kraftfull regional utveckling i hela landet, säger han.

På måndagen var Johan Krabb i Östersund för att delta i ett öppet möte gällande indelningskommitténs arbete. Oroliga röster höjdes för att Jämtlands län skulle bli marginaliserat i en sammanslagning med Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland i ett kommande Stornorrland. Inte minst när det gäller vårdfrågor. Rädslan är en sådan regions resurser skulle riktas till universitetssjukhuset i Umeå.

– Det är väldigt sällan man hör Umeå säga att verksamheter ska utlokaliseras till resten av Norrland, tyvärr. Och det kan nämnas att vi i Östersund är väldigt duktiga. Bitvis bättre än Umeå, säger Urban Tirén, chef för barnkliniken på Östersunds sjukhus.

9 mars ska indelningskommittén presentera ett diskussionsunderlag och det kommer att bestå av en karta, enligt Johan Krabb. Anledningen till det är att det i samtal med politiska företrädare har kommit fram önskemål om att få något konkret att bilda en uppfattning om. Senast den sista juni i år ska indelningskommittén presentera ett förslag på ändringar i regionfrågan som bedöms kunna genomföras redan under denna mandatperiod.

Tidigare har Länsstyrelsen i Jämtland sagt att myndigheten förespråkar en region med Dalarna, Gävleborg, Jämtland och Västernorrland framför ett Stornorrland. Detta eftersom det skulle bli en mindre region rent geografiskt, men med en större befolkning och likartade förutsättningar för näringslivet. Kristdemokraterna är det enda av partierna i regionen som har en uttalad idé om att Jämtland/Härjedalen även fortsatt borde vara en region, med hänsyn till geografiska förutsättningar. Övriga partier har inte tagit ställning. Regionrådet Ann-Marie Johansson (S) har en uppfattning.

– Västernorrland är enat och har bestämt sig för att de vill bilda region tillsammans med Norrbotten och Västerbotten och de vill göra det redan 2019. De bjuder oss att vara med i förberedelserna och för mig skulle det vara väldigt, väldigt konstigt om vi inte var med i det samarbetet och förde fram vad som är viktigt för oss som bor här. Det är ju viktigt att vi inte står utanför. Om vi gör det och det ändå blir en större region så skulle det vara förödande, säger hon.

Mer läsning

Annons