Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor undersökning i Östersund avslöjar: Nästan hälften av alla kosttillskott är olagliga

– Det är en djungel, säger Östersunds kommuns hälsoskyddsinspektör Daniel Fackel efter att ha kontrollerat en rad olika kosttillskott som finns till salu i Östersund.

Annons

LÄS OCKSÅ: Lovisa styrketränar utan kosttillskott: "Vassle räcker för mig"

Östersunds kommun har genomfört en kontroll av olika prestationshöjande kosttillskott. Totalt har 62 olika produkter som säljs på gym, på apotek och hälsobutiker granskats.

– Kontrollen av kosttillskott har varit eftersatt i kommunen. Vi vill få grepp om den branschen så att invånarna i kommunen kan göra säkra och trygga inköp av kosttillskott, säger Fackel.

– Tidigare kontroller på andra håll i Sverige visar att det är ganska många produkter som innehåller farliga substanser, som vilseleder konsumenter och som utlovar saker som inte kan uppfyllas, säger Fackel som inriktat den här kontrollen på prestationshöjande produkter, på vitaminer och mineraler och om det finns substanser som rent av är farliga för konsumenterna.

Resultatet av granskningen visar att kontrollen behövdes. Nära hälften, 47 procent, av de kontrollerade preparaten redovisar någon slags avvikelse i form av bristande märkning, fel enhet eller att märkning på svenska saknas.

I vissa fall har även prudukterna visat sig överskrida EU:s riktvärden för vissa vitaminer och mineraler. Två av produkterna har belagts med saluförbud.

– Detta beroende på att deras verkande substanser ännu inte testats och godkänts av EU, eller på grund av att de innehåller extrakt där man inte kan fastställa en nivå för vad som är säkert att få i sig, säger Daniel Fackel.

En av de fällda produkterna är Graviola, vilket är ett så kallat "nytt livsmedel" som innehåller en växt och som ännu inte har säkerhetsprövats av EU. För att få fortsätta att säljas ska det först prövas och godkännas som livsmedel av EU.

– Kontrollen av kosttillskott har varit eftersatt i kommunen. Vill vill få grepp om den branschen så att invånarna i kommunen kan göra säkra och trygga inköp av kosttillskott, säger  Daniel Fackel, hälsoinspektör i Östersunds kommun.

Fackel är inte överraskad över det nedslående resultatet. Liknande kontroller i övriga landet visar på ungefär samma resultat.

– Problemet är att kosttillskott inte granskas på central nivå på samma sätt som exempelvis läkemedel som prövas av läkemedelsverket. När det gäller kosttillskott är det i stället företaget som tar in produkten i landet som får göra den bedömningen, förklarar Fackel som inte håller för otroligt att det dessutom kan finnas substanser i kosttillskotten som kan vara dopingklassade.

– Nästa steg kan vara att kommunen gör en ny provtagning för att undersöka den saken närmare, säker Fackel som lovar att hålla fortsatt fokus på kosttillskotten.

– Vi har att göra med en djungel och det är inte helt lätt för oss att hålla koll på branschen.

----

Läs mer:

30 000 dopar sig regelbundet

Charlotte Kalla om de norska dopningsfallen

Therese Johaug stänger inte av sig själv

Mer läsning