Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader i sjukantal mellan män och kvinnor i länet

Enligt ny statistik som tagits fram av Länsstyrelsen i Jämtland framgår att det finns stora skillnader mellan könen i länet. Bland annat ska ohälsotalen bland kvinnor vara mycket högre än det för män.

Annons

– Man kan konstatera att kvinnor är sjukare och att de tar ut över 70 procent av all föräldrapenning, säger Ingegärd Pettersson, jämställdhetsexpert vid Länsstyrelsen i Jämtland, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen har tagit fram en fickbok där de presenterat statistiken. Detta då man har ett samordningsuppdrag vad gäller jämställdheten i länet.

I varje kommun ska det finnas betydligt fler sjuka kvinnor än män, både bland de som varit sjuka i över 29 dagar samt bland de som varit sjuka i över 180 dagar.

Statistiken säger även att det finns en stark könsuppdelning inom gymnasieskolan i länet, där yrkesförberedande program lyfts fram speciellt. Det ska också vara färre män än kvinnor som skaffar sig en utbildning efter gymnasiet.

I länets alla kommuner ska det också vara färre män som tar ut föräldrapenning, bara 28 procent jämfört med kvinnornas 72 procent.

Ekonomiska skillnader mellan könen ska bland annat göra hälften av de kvinnor som i dag går i pension hamnar under fattigdomsgränsen i EU.

Med anledning av de här siffrorna bjuder landshövdingen Jöran Hägglund in till möte i Länsresidenset onsdag 7 december klockan 13.00-15.30

----

Läs mer:

Så ser det ut i nyhetsmedierna: Experten är en man

Debatt: Vi accepterar inte våld och hat mot kvinnor!

Här finns det högst andel ensamstående pappor och mammor – se hela listan

Mer läsning

Annons