Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tekniska problem orsakar flygförseningar i länet

Ett högspänningsfel slog ut landningsljusen och annan banbelysning på Åre Östersund flygplats på Frösön under drygt fyra timmar på fredagen.
Plan fick återvända till Stockholm för att de inte kunde landa, och avgångar och ankomster försenades.

Annons

– Det var tur att vi inte tog ersättningsbussen, sa vid 16-20-tiden Lena Nygren från Sikås.

Då hade hon och sambon Börje Johansson precis blivit ombokade från det inställda SAS-planet 12.15 till 17.15-avgången mot Arlanda, sedan personal från Jämtkraft vid 16.15-tiden fått banbelysningen att fungera igen.

Börje Johansson och Lena Nygren från Sikås kom iväg fem timmar försenade från Frösön mot Arlanda, och anlände till Göteborg fyra timmar senare än planerat.

Med hjälp av Lenas son Jim Nygren hade de också fått plats på 18.45-planet från Arlanda till Göteborg där en hyrbil väntade så att de kunde köra till sonen och hans familj i Mellerud drygt tio mil norr om Göteborg, fyra timmar försenade.

– Det har gått bra ändå, sa Börje Johansson.

Lena Nygren höll med, men tillade:

– Varje timme som man inte fått träffa barnbarnen är tråkig.

Anna Grundvik från Länna tog taxin i bakgrunden från flygplatsen till järnvägsstationen.

Men det var många som inte hade lika mycket is i magen som Lena och Börje utan valde ersättningsbussar söderöver mot Stockholm, österut mot Sundsvall eller som åkte in till järnvägsstation i Östersund.

Bland dem fanns Anna Grundvik från Länna i Huddinge kommun strax söder om Stockholm.

– Jag skulle ha åkt 15.50 till Bromma. Men nu tar jag tåget, sa hon innan hon hoppade in i en taxi strax efter klockan 16.

För chefen för Åre Östersund flygplats, Susanne Norman var det pressade timmar mellan, 12 och 16.15 då inga plan kunde landa eller starta.

För chefen för Åre Östersund Airport på Frösön, Susanne Norman, var det första gången under de åtta åren som flygplatschef som en trasig nätbrytare för högspänningsströmmen slog ut all belysning på och vid start- och landningsbanorna.

– Nu tar vi ned planen. Vi har en temporär lösning som fungerar över helgen, sa vid 16.30-tiden Susanne Norman som är flygplatschef för Åre Östersund Airport.

Flygplatsen på Frösön var ur funktion mellan 12 och 16.15.

Flygplatschefen Susanne Norman kunde slappna av efter beskedet att banbelysningen fungerade igen.

Det var tre avgångar som ställdes in under dagen, ett till Arlanda och två till Bromma.

Vad gäller ankommande flyg så ställdes tre flyg in och ett försenades.

Ett charterplan från Gran Canaria dirigerades om till Midlanda mellan Sundsvall och Härnösand.

Tack vare den provisoriska lagningen av högspänningsnätet för banbelysningen kunde det planet lyfta igen och ta passagerarna till Frösön.

Mer läsning

Annons