Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titta, mellan landningsbanorna på Frösön växer unik blomma

Flygplatsen på Frösön har öppnat en utställning för att uppmärksamma vad varken resenärerna eller personalen kände till – mellan landningsbanorna finns Sveriges största växtplats för unik blomma.

Annons

Sen ängsgentiana heter hon, den cirka 20 centimeter höga lila blomman som blommar först i juli. Under fjolårets inventering på flygfältet uppskattades att den finns i fyra miljoner (!) exemplar.

När de blommar färgar de hela flygfältet lila.

Nu blir det inte helt lätt för alla som vill ta en närmare titt. Landningsbanorna är inte direkt allmän plats för botaniska exkursioner.

– Man får titta på dem när man landar, säger Marie Lewholt, miljöchef på Swedavia som själv är förvånad över vad biologerna hittade när de släpptes ut på banan.

15 olika sorters humlor och andra insekter och växter som gynnas av det sätt som gräset mellan banorna klipps på. Det slås vilket gör att hela ytan påminner om en slåtteräng.

Under onsdagen kom klass 2 i Lugnvik på besök till flygplatsen för att vara med när utställningen invigdes strax utanför avresehallen. Där ska senare några av de 4 miljonerna exemplar av blomman få växa.

Utställningsytan har fått formen av Jämtlands län. Det är Jan–Erik Jansson som har ritat platsen där informationsskyltar och så småningom den lila blomman kommer att finnas.

Flygplatschefen Susanne Norman invigde ”en grön oas” där några exemplar av allt som växer ute på flygfältet ska visas upp. Bland annat en unik blomma som har etablerat sig i 4 miljoner exemplar.

Mer läsning