Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två personer per dag blir smittade i klamydia

/
  • Kondomer är det enda skydd som skyddar mot både sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet.
  • Det finns flertalet olika sätt att förvara en kondom på, bland annat i en specialhylsa som finns att köpa på vissa platser där kondomer säljs.

Jämtar ligger i topp när det gäller antalet smittade i klamydia i Sverige.

– Antalet är ungefär två personer per dag som blir smittade i klamydia, säger Karin Wåhlen Götzmann, länssamordnare för sexuell hälsa på Jämtlands läns landsting.

Annons

2012 var det sammanlagt 611 anmälda fall av klamydia i Jämtlands län. Av 2013 har det gått ett halvår men redan nu är antalet smittade uppe i 338.

– Jämtland ligger i topp i Sverige per hundratusen invånare. Antalet är ungefär två personer per dag som blir smittade i klamydia, något som sjunker i andra delar av landet men inte hos oss här i länet, säger Karin Wåhlen Götzmann, länssamordnare för sexuell hälsa.

Varför tror du att det är så högt antal smittade i Jämtland?

– Vi tar många tester i länet jämfört med exempelvis Västernorrland. De tar lika många tester som oss och de har det dubbla antalet invånare. Men sen så kanske vi i Jämtland har mycket oskyddat sex, det är svårt att veta. Men samtidigt är det synd för när man träffar ett ragg, har tillfälliga förbindelser eller vid nytt förhållande så har det visat sig att de flesta som föreslår kondom vid sex ses av den andra partnern som en ansvarfull och omtänksam person.

Vad tycker du man ska säga när det väl är dags att ta fram kondomen?

– Man behöver inte säga så mycket, utan bara ta fram den och behövs det säga något så kanske det kan vara "vi tar väl den här?" och visa upp kondomen.

Då kondomer i dag är det enda som är helt skyddande mot sexuellt överförbara infektioner och oönskad graviditet ser Karin att det är bra om man börjar marknadsföra kondomer vid tidig ålder. Detta för att personen ska veta hur den fungerar.

– Det finns så varierande storlekar och sorter samt att det kan vara bra att testa sätta på den så att man inte fumlar när det väl gäller. Exempelvis för en kille kan han när han tagit en öl eller två testa hur det är att ta på sig en kondom vid det stadiet.

Karin påpekar också att när kondomen väl är i bruk vid samlag så ska den vara på hela tiden och hon tycker att man ska se kondom som frihet.

Enligt smittskyddslagen är test för klamydia, gonorré, hiv, syfilis, hepatit B och C gratis oavsett ålder. Vid minsta misstanke på oro för sexuell sjukdom kan man vända sig till närmsta hälsocentral i länet, till Hud & könsmottagningen på Östersunds sjukhus eller ungdomsmottagningen. Personer som har tillfälligt arbete i länet, som är bosatt i annat län övrig tid, kan också vända sig till närmsta hälsovård i Jämtlands län så länge de har en tillfällig bostadsadress här i länet.

– Är man bara här över Yran och bor på annan ort i övrigt så är det lämpligt att vänta tills att man är tillbaka på hemorten innan man testar sig. Man ska ju vänta minst en vecka efter samlaget ifall man haft oskyddat sex och vill testa sig, säger Karin.

Klamydia står för den största andelen av anmälda sexuella smittor, men andra sexuellt överförbara sjukdomar är exempelvis kondylom och herpes.

– Det finns fall sådana i Jämtland, men man talar inte om det på samma sätt. Anledning till det kan vara att när man väl är smittad i exempelvis herpes så har man det under lång tid, säger Karin.

---

Klamydiainfektion i siffror:
• Antalet smittade i klamydia i Jämtland:
2011: 541
2012: 611
Hittills 2013: 338 (10/7-13)

• Ålder på de smittade (Sverige, 2012):
10-14: 0.4%
15-19: 28%
20-29: 57.7%
30-39: 9.7%
40-49: 2.9%
50-59: 0.7%
60-69: 0.1%

• Kön på de smittade (Sverige, 2012):
Man: 43.1%
Kvinna: 56.8%
Okänt: 0.1%
Statistik: STI

Artikeln kommer från 100 % Östersund.

Mer läsning

Annons