Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar får inte längre sommarjobba hos privata utförare – erbjuds jobb inom kommunal äldreomsorg i stället

Fler skolungdomar erbjuds nu sommarjobb inom den kommunala äldreomsorgen.
Så löser Östersunds kommun beskedet att feriepraktikanter inte längre får vara hos privata utförare.

Annons

– I ljuset av det nya läget kommer vi att erbjuda fler platser i den kommunala vård och omsorgen. Vi vill ju att alla ungdomar som vill närma sig vården ska få chansen, säger Lars Liljedahl, förvaltningschef i Östersunds kommun.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, har meddelat att kommuner inte kan låta sina kommunala feriepraktikanter vara inom den privata äldreomsorgen.

Förr kunde äldreboenden som drivs privat, till exempel Brunkullan i Odensala som drivs av Vardaga, ha feriepraktikanter på somrarna fast deras lön betalades av kommunen. Kommunen lät helt enkelt samma erbjudande om sommarjobb gå till de privata utförarna.

Men nu godkänns endast äldreomsorg i kommunens egen regi enligt besked som Lars Liljedahl har fått av SKL.

Bakgrunden är enligt Kommunals sektionsordförande i Östersund, Carin Jonsson, en central uppgörelse mellan fack och arbetsgivare. Det är inget som Kommunal i Östersund kan påverka.

– Kommunal har avtal om feriepraktik med Östersunds kommun. De privata utförarna har andra avtal, säger hon.

Orsaken till uppgörelsen är brister hos privata utförare som har drabbat kommunalt betalda sommarjobbare på platser i Sverige. Några klagomål eller brister i Östersund är inte kända, utan det rör sig om andra orter, förklarar Carin Jonsson

– Det är ett centralt taget beslut och det har tagits av omsorg om ferieungdomarna, säger Carin Jonsson.

Eftersom detta besked nu innebär att ett antal äldreboenden faller bort som praktikplatser har Östersunds kommun bestämt sig för att hitta andra sommarjobb, bland annat inom hemtjänsten.

Feriepraktikanter, eller sommarjobbare som de kallas, får enligt avtalen inte ersätta personal.

Beskedet från SKL har blivit en politisk fråga på nästa veckas kommunstyrelse. Bosse Svensson (C) kommer att ställa frågan till AnnSofie Andersson (S) om ”detta är ett rimligt och ansvarsfullt sätt för en kommun att agera i förhållande till företag som arbetar på vårt uppdrag med att ge omsorg till våra kommuninnevånare?”

Ledare: Skandal att Kommunal stoppar sommarjobb

Mer läsning

Annons