Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Verkliga tjuvjägare kan gå fria

Färre utredningar om illegal jakt och därmed lättare för de verkliga tjuv- jägarna att komma undan.
Människor kommer att dömas för grova jaktbrott trots att det inte borde vara så.

Annons

Det kommer enligt miljöåklagare Christer B Jarlås att bli följden av regeringens beslut när det gäller den paragraf som ger människor rätt att försvara tamdjur mot rovdjursangrepp.

gjort att rättsläget blivit väldigt förvirrat. Snart vet ingen vad som är tillåtet och inte. Polis och åklagare runt om i landet funderar på om det är värt att lägga ned stora resurser på jaktmål när läget är som det är. Det gör att de verkliga tjuvjägarna kan komma undan för regeringen gör inte ett dugg för att hjälpa oss som ska arbeta för att bekämpa den verkliga illegala jakten, säger Christer B Jarlås som bland annat varit med som expert i den stora rovdjursutredningen.

hans kritik om paragraf 28 i jaktförordningen vars ordalydelse ändrats flera gånger sedan den kom till.

I den första versionen fick en djurägare döda björn, varg, lo eller järv som angrep tamdjur. Men bara om det var ett upprepat angrepp och man inte lyckats skrämma bort rovdjuret på annat sätt.

ändrades paragrafen så att det bland annat också blev tillåtet att döda rovdjuret om det var uppenbart att ett angrepp var på gång.

Naturvårdsverket, polisen och åklagarmyndigheten en utvärdering av paragrafen.

– Vi var alla överens om att provtiden skulle förlängas med två år men det struntade regeringen i och från den första maj gäller en ny version av paragrafen. Vad den egentligen säger är väldigt svårt att tolka, säger Christer B Jarlås som tycker att paragrafen egentligen inte alls behövs.

sin egendom finns redan i brottsbalkens regler om nöd, säger Christer B Jarlås som menar att de luddiga formuleringarna och de ständiga ändringarna av paragrafen gör att ingen vet vad som egentligen gäller.

– Det kan göra att människor som handlar i god tro döms för grovt jaktbrott vilket innebär minst sex månaders fängelse. Det är ju vansinnigt. Sådana fall har redan inträffat, säger Christer B Jarlås som lagt ned ett antal utredningar på grund av rättsläget.

har föreslagit en rad saker för att komma åt den illegala jakten. Bland annat vill man att förberedelse till grovt jaktbrott ska bli straffbart och att åtgärder för att det ska bli lättare att identifiera snöskotrar införs.

– Men regeringen struntar i den ofta grymma tjuvjakten på våra stora rovdjur. Istället ägnar man tid och kraft åt att ändra en paragraf som inte behöver ändras, säger Christer B Jarlås.

Mer läsning

Annons