Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsprojekt går i stå – och vindparker hotas av konkurs

Ett lågt elpris och ett halverat värde på elcertifikaten har gjort vindkraften till en hazardbetonad bransch. I dag finns en uppenbar risk för att vindparker kan komma att gå i konkurs.

Annons

Många av vindparkerna har idag klara lönsamhetsproblem, där de har svårt att få in tillräckligt med pengar för att klara sina kostnader. När vindparkerna byggdes var elpriset betydligt högre och elcertifikaten var värda dubbelt mot idag. Få i branschen hade räknat med att intäkterna från vindsnurrorna skulle krympa så mycket att branschens existens skulle hotas. Och för en tid sedan vädjade Svensk Vindkraftförening om att regeringen måste se över systemet med elcertifikat.

– Med dagens låga priser på el och elcertifikat behöver det vara bra projekt om det ska gå hitta lönsamhet. Men samtidigt handlar det om långsiktiga investeringar, säger Tommy Borgh, affärsområdeschef elproduktion på Jämtkraft.

Jämtkrafts vindpark på Kyrkberget utanför Mora fungerar, men den är ingen lysande affär för tillfället konstaterar Tommy Borgh.

– Den står inte och blöder, men tjänar heller inga större pengar. I dag är inte alla sajter lönsamma.

Tommy Borgh noterar att SCA och Statkraft sköt upp sitt stora investeringsbeslut.

– Vad vi ser nu är en dämpning av marknaden. Vi har ännu inte senarelagt något projekt, men vi får se hur det blir med parken på Åskälen, Hammerdal, när tillståndet blir klart, säger Tommy Borgh.

Däremot har Ollebacken Engergi stoppat sin andra utbyggnadsetapp.

– Den andra etappen som omfattar fem verk är stoppad. Vi hade hunnit gräva för tre fundament och även betalt för anslutningen till Jämtkraft. Men nu ligger vi lågt för det är ingen vits att bygga med det låga elpris som nu råder, säger Morgan Jonsson, Ollebacken Energi.

Med dagens 28 öre i elpris och 14 öre i bidrag per kilowattimme från elcertifikaten, så är det är svårt att få till en finansieringslösning för nyinvesteringar i vindkraft.

– Bankerna ställer nu betydligt högre krav och kräver upp till på 40 procent av investeringskostnaden i egen insats.

Ollebackens första etapp med sex verk som har varit i gång sedan i augusti i fjol, har trots det låga elpriset klarat ekonomin bra.

– Det blåser bättre än de 5,3 miljoner kilowattimmar per verk som vi hade räknat med i kalkylen. Produktionen blir betydligt högre, och nu ligger vi ligger på 6,2 miljoner kilowattimmar, ändå är det ett par månader kvar innan verken gått ett helt år, säger Morgan Jonsson.

Nordeas expert på vindkraftsutbyggnad beskriver läget på marknaden som betydligt tuffare än bara för något år sedan.

– Jag blir inte ett dugg förvånad om ett antal stora projekt nu läggs ner. I dag prövar bankerna projekten betydligt tuffare än tidigare. Högre insatser med eget kapital krävs och en tillnyktring är nu på gång, säger Klas Claesson, specialist på jord, skog och småskalig energi på Nordea, Helsingborg.

• Kommer vi att få se konkurser?

– Rykten finns om att kunder har problem och de signalerna kommer från alla banker. I dag är kraven på lönsamhet betydligt hårdare och i framtiden kommer vindkraften bara att byggas ut på de allra bästa ställen. Den här marknaden är nu på väg att hitta ett nytt jämviktsläge, säger Klas Claesson.

Mer läsning

Annons