Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersunds kommun säger nej till hastighetssäkning på Mittbanan: ”Pendlare får för lång restid”

Östersunds kommun gör Region Jämtland Härjedalen sällskap och säger tvärt nej till Trafikverkets plan att sänka hastigheten på delar av Mittbanan mellan Sundsvall och Östersund.

Annons

Som vi skrivit tidigare vill Trafikverket sänka hastigheten på 3,5 mil av Mittbanan till 40 kilometer i timmen. Sänkningen görs mellan Stöde och Vattjom, vilket i sin tur ökar pendlingstiden. Region Jämtland Härjedalen har reagerat kraftigt mot det förslaget och nu gör Östersunds kommun detsamma.

I ett pressmeddelande skriver kommunen att de inte accepterar en hastighetssänkning på Mittbanan.

”Hastighetssänkningen innebär att de som arbetspendlar mellan Östersund och Sundsvall får två och en halv timme längre restid varje vecka” skriver kommun i pressmeddelandet.

Precis som regionen, så påpekar Östersunds kommun att antalet turer för Norrtåg på sträckan kan komma att minskas,.

”Det är helt nödvändigt att Trafikverket snarast vidtar åtgärder som behövs så att den aviserade hastighetssänkningen inte blir av” skriver kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet är sträckan Sundsvall-Östersund-Trondheim ”en viktig pulsåder” för resor och gods och att den är inte bara är viktig lokalt utan också hela landet.

Kommunen är också orolig att hastighetsminskningen kommer att påverka de två världsmästerskapen som avgörs i länet under 2019: skidskytte-VM i Östersund och alpina VM i Åre.

Mer läsning

Annons