Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt få klamydiafall i Jämtland under 2016

Under 2016 råkade 123 personer färre än året innan ut för klamydia i länet. Minskningen följer hur utvecklingen ser ut i hela landet, men länet ligger fortfarande illa till sett till övriga län.

Annons

Det är tolv år sedan antalet klamydiadrabbade var så lågt som det var 2016. Senast år 2003 var antalet sjuka på ett år nere under 500, då drabbades knappt 440 personer. Förra året drabbades 496 personer. Den positiva trenden gäller även för resten av Sverige, men Jämtlands förbättrade siffror till trots innehar länet en sjätteplats bland Sveriges 21 län när antalet sjuka sätts i förhållande till hur många som bor i länet, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Karin Wåhlén Götzmann, samordnare för trygg och säker sexualitet på Region Jämtland Härjedalen tror att det är flera faktorer som gjort att färre smittats.

– Vi jobbar idogt på flera fronter, bland annat är en sak vi gjorde lite annorlunda förra året att ha tillfälliga nätkampanjer på gratiskondomer.nu. En annan möjlig anledning som jag ser är att gonorrén har blivit allt vanligare i resten av landet och folk blir mer noggranna med att skydda sig för den, säger Karin Wåhlén Götzmann.

En viktig del i att stävja sjukdomens spridning enligt Folkhälsomyndighetens utredare Monica Ideström är att fler killar testar sig.

– Det är fortfarande fler tjejer än killar som testar sig och det behöver förändras, säger hon.

I Jämtland är regionens senaste grepp i arbetet mot könssjukdomar att introducera tester som kan genomföras hemma på egen hand över internet.

– Det kan nog vara bra för de som inte är bekväma med att testa sig hos ungdomsmottagningen eller barnmorska. Sedan är det bra för de som bor långt ifrån och på mindre orter där alla känner alla, säger Karin Wåhlén Götzmann.

Läs mer om ämnet nedan:

Gonorrén ökar i landet – men inte i Jämtland

Nu ska klamydiatester göras över nätet – Region JH hoppas att fler ...

Klamydia vanligast i Jämtlands län

Mer läsning

Annons