Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överläkare Agnes Wold rasar mot att göra förskolor ”giftfria”: – Ett oerhört resursslöseri

Flera kommuner i länet har under de senaste åren arbetat med att göra förskolorna ”giftfria” genom att ta bort plast.
Något som överläkaren Agnes Wold vid Sahlgrenska akademin anser vara helt meningslöst.

Annons

Under de senaste åren har flera kommuner arbetat med att göra förskolor ”giftfria”. Det handlar om allt från att kolla vilken sorts plastgolv som finns till att byta ut plastleksaker.

Som exempel har bland andra Åre, Ragunda och Östersunds kommuner tagit beslut att på olika sätt inventera och åtgärda barnens förskolor. Alltså göra dem, som det kallats, giftfria.

Agnes Wold, som jobbar som professor och överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset, rasar över vad hon anser vara beslut tagna utifrån skrämselpropaganda baserat på ovetenskapliga rön.

– Det finns inga belägg alls för hormonstörande ämnen i plast. Jag skulle säga att det är värre med trä, lin eller hampa, säger hon till NWT.

Hon anser att allt arbete med att ta bort plast på förskolor är slöseri med pengar. Till exempel har Ragunda kommun lagt 150 000 kronor för att göra förskolor ”giftfria” med en möjlighet att lägga ytterligare 200 000 kronor på det.

Naturskyddsföreningen har åkt runt och pratat om att göra förskolor giftfria. Ett sådant ställe är Åre kommun. Även när det gäller Naturskyddsföreningen har Wold sin åsikt klar.

Agnes Wold hänvisar till nordiska forskare som nyligen sammanställt de analyser som gjorts gällande hormonstörning hos pojkar.

– Den visar att mjukgörande ämnen, ftalater, i plaster inte ger några hormonstörningar, eller har några effekter alls på människor. Plast är helt rent, det ger inte cancer, astma eller allergi, säger Wold till NWT.

Carl-Gustaf Bornehag är forskare i folkhälsovetenskap och ligger bakom en av de studier som kommuner går på när de tar bort plaster i förskolan. Han får också hård kritik av Agnes Wold.

– Hon är flitig på twitter och tacksam för media eftersom hon är tvärtemot och svingar åsikter vilt omkring sig, även utanför sina expertisområden, säger han till NWT.

– Våra studier om fosterskador bygger på vetenskaplig grund så långt det är möjligt och är en del av nationell och internationell forskning, som även Kemikalieinspektionen står bakom, säger han till tidningen.

Mer läsning

Annons