Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikern Olle Nord är död – sonen Pär: ”Det är overkligt - vi är i chock allihop”

En av landets framgångsrikaste kommunpolitiker, Olle Nord från Svenstavik, avled hastigt vid midnatt mellan tisdagen och onsdagen – 78 år gammal.

Annons

– Det är overkligt. Vi är i chock allihop. Man är van att se honom komma på morgonen, säger sonen Pär Nord som med sambon Monica Bodin och fyra barn tog över hemgården i Skucku där Olle Nord var mjölkbonde fram till mitten av 1980-talet.

Det är tillsammans med storebrodern Karl-Erik som Pär Nord driver gården som stadigt har mellan 60 och 70 köttdjur.

Pär Nord berättar att pappan Olle alltid kom en sväng på morgonen, för att hjälpa till i ladugården och se efter så att korna hade det bra.

– Han har varit en fantastisk tillgång för oss i familjen. Han var alltid snäll. Han ställde alltid upp.

Olle Nord vid ett nomineringsmöte inom Bergspartiet i november 2006.

Olle Nord var som vanligt i ladugården i måndags morse. Åter i Svenstavik vid 10-tiden på förmiddagen så drabbades han av en blodpropp i hjärnan och flögs med helikopter till Östersund där han lades in på intensivvårdsavdelningen.

Under tisdagen beslutades det att han skulle flyttas till Umeå för intensivvård på regionsjukhuset där. Men vädret tillät inte flygning. Det blev vägambulans i stället.

I närheten av Örnsköldsvik drabbades Olle Nord av hjärtstillestånd. Upplivningsförsöken i ambulansen och på Örnsköldsviks sjukhus var resultatlösa och han avled vid midnatt mot onsdagen.

– Jag tände ett ljus i ladugården och ställde in en blomma sedan jag gjort morgonpasset, säger Pär Nord.

Han berättar att pappans liv upptogs av först Centerpartiet från början av 1980-talet till slutet av 1990-talet. Och sedan av Bergspartiet, som han startade och ledde fram till slutet av 2006.

Därefter var Olle Nord aktiv inom föreningslivet, bland annat inom idrotten och hembygdsrörelsen. Pär Nord beskriver honom som en ”arbetsmyra”.

Korna, de mjölkkor han själv hade och de köttkor som sönerna Pär och Karl-Erik har, stod Olle  Nord nära. ”Det bästa han visste på sommaren var att stänga hage åt korna och se att de hade bra bete”, säger Pär Nord

– Han svarade alltid i telefon och var alltid tillgänglig, säger Pär Nord och anger det som ett skäl till att han aldrig blev politiskt aktiv.

Mellan 1984 och 1998 ledde Olle Nord Centerpartiet i Bergs kommun som stadigt fick drygt 40 procent av av rösterna i valen och var ett av landets starkaste Centerfästen.

Hans popularitet bland väljarna kan illustreras av att Bergspartiet, som han bildade och ledde sedan han lämnat Centern, vid valet 2002 fick hela 41,3 procent av rösterna till Bergs kommunfullmäktige.

Olle Nord sörjs närmast av sambon Yvonne Tjernberg, de 6 barnen och deras respektive, och 13 barnbarn.

Läs mer

Framgångssagan över för Bergspartiet

Mer läsning

Annons