Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De köpte drömhus i väglöst land

/
  • Marcus och Veronika Källström har köpt en timmerstuga med anor från 1800-talet i väglöst land. ”Jag hoppas och tror på att vi ska kunna vistas här cirka halva året. Men jag har redan önskningar om ett permanent boende” säger Marcus Källström.
  • Veronica och Marcus Källström med barnen Anna och Arvid. ”Skulle nog vilja påstå att vi är trollbundna vid platsen Stockberget i alla fall nu och kanske för alltid”, säger Veronica.
  • Den gamla ugnen i huset.
  • Bara boningshuset i timmer är på 180 kvadratmeter.
  • Arvid leker i vad som ska bli ett potatisland.
  • Marcus Källström hämtar vatten ur den handgrävda  brunnen. ”Det kommer naturligtvis att kosta stora pengar att dra vatten och el ända hit upp” säger han.

Marcus och Veronika Källström har köpt en stuga i väglöst land. Både för att komma nära naturen och för att bevara ett gammalt arv från 1890.

Annons

Året var 1890. Två småbarnsfamiljer var på väg över skogen från Pålgård mot Stockberget mellan Höglunda och Västerövsjö. Petter Sundqvist och Erik Olof Enrot hade vänt sig till en kommunalman i Ragunda och undrat om de kunde bli anvisad en lämplig plats att bo på.

Rådet blev att sätta ned sina bopålar på Stockberget. Ett ytterområde med total urskog som kallades ”Kullsta fyllnadsjord”. Att bosätta sig i väglöst land innebar att det mesta fick bäras upp på berget.

Närmaste by Västerövsjö ligger cirka fem kilometer bort varav tre kilometer uppförsbacke.

Mark bröts, hus timrades upp, sammanlagt sex byggnader lyckades man få till.

provisoriska vägar upp på Stockberget möter jag de nya ägarna, Marcus och Veronika Källström med sina två små barn, Arvid och Anna.

– Vill du ha kaffe, säger Marcus i samma stund som han spänner på sig två hinkar via ett ok och försvinner ned bakom bagarstugan några hundra meter för att hämta vatten. Vi befinner oss i ett stort timmerhus i avsaknad av el och vatten. Det är byggt i två plan med 180 kvadrats golvyta.

Veronika förser järnspisen med mera ved och kokar kaffe, samtidigt som hon ammar lilla flickan Anna.

– Vi har alldeles nyligen köpt denna skogsfastighet. Jag har vistats här uppe under älgjakten ett antal år och har väl blivit smått förälskad i denna gamla boplats. Så jag undersökte möjligheterna att få köpa stället, säger Marcus och fortsätter:

platsen som sådan och dess historia är helt fascinerande. Det är klart, mycket behöver kanske renoveras och bytas ut på byggnaderna. Men det gäller att gå varligt fram. Det finns en önskan hos mig att inte förändra den gamla karaktären. Att bevara det arbete som tidens tand har utfört i möjligaste mån.

Familjen kommer att försöka att ha lite betesdjur och höns här uppe, och naturligtvis hunden och katterna som nu finns hemma i Västerövsjö.

, kanske ett musikkafé finns med på vår önskelista.

– Om allt går i lås kommer det också att anordnas en vandringsled hit upp. Håll-er på att förhandlar med en markägare nere vid Övsjön om att få bygga en parkeringsplats för vandrande besökare, säger Veronica Källström.

Mer läsning

Annons