Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt om investeringar i Ragunda

/
  • Bo Bergström (AfR) vill inrätta ett ekonomiskt utskott i Ragunda för att få ordning på kommunens ekonomi.

Att nya investeringar tillkommer som inte finns budgeterade oroar oppositionen i Ragunda som kräver en tydligare ekonomisk styrning. Kravet framfördes när kommunfullmäktige på onsdagen godkände extra anslag på drygt 13 miljoner kronor till bredbandssatsningen i kommunen.

Annons

Det gäller dels drygt 5,7 miljoner kronor under en fyraårsperiod som medfinansiering i bredbandsutbyggnaden som sker i samarbete med Servanet.

Närmare 864 000 kronor av det investeringsbehovet avser innevarande år.

Från oppositionens sida anser man att det i dagsläget är osäkert huruvida kommunen själv får stå för investeringen eller om nätet kommer att arrenderas av Servanet.

– I princip ska kommunen tjäna på det här, men allt hänger på om intresset att ansluta sig är så stort att Servanet kommer att arrendera nätet. Det är de långa avstånden som är problemet, förklarade Paul Eriksson, handläggare av bredbandsfrågorna i kommunen.

– Många saknar i dag snabb uppkoppling så självklart måste vi ha fiber, ansåg tf kommunalrådet Lennart Skoog (S).

– Men investeringarna måste in i budgeten, påpekade Birgitta Orrebo (AfR) som därför reserverade sig mot beslutet som dock fick ett tillägg att kommunstyrelsen får utreda de framtida investeringarna.

3,3 miljoner kronor anslogs också i extra investeringsmedel för fiberdragning till kommunens hyreshus. Till den satsningen har tidigare redan 3,4 miljoner kronor beviljats.

Kommunfullmäktige godkände också 4 miljoner kronor i extra investeringsanslag till ett fibernät i Stugun. I det fallet kommer arrendeavgiften från Servanet att täcka kommunens kostnader.

Ytterligare en budgeterad investering vållade debatt.

Den gäller nödvändiga åtgärder för utomhus- och arbetsmiljön vid Anders Olofskolan och Kullstaskolan till följd av den nyligen beslutade nya skolorganisationen för Hammarstrand.

Kommunfullmäktige beslutade att ta höjd för ett antal miljoner för dessa arbeten som nu ska ut på upphandling. Enligt kommunens egna beräkningar kan det komma att röra sig om 3-5 miljoner kronor.

– Det är inte god ekonomisk hushållning att ta beslut om något man inte vet vad det egentligen kommer att kosta, ansåg Bo Bergström (AfR) som vid sammanträder även ansåg att ett ekonomiskt utskott borde inrättas under kommunstyrelsen för att få en bättre ekonomisk styrning och kontroll.

Mer läsning

Annons