Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får vattenräkning trots att huset brunnit ner

/
  • Här stod ett hus för åtta år sedan innan det brann ner. Varje år sedan dess har kommunen krävt in en vatten-och avloppsräkning.
  • Hans Nilsson får varje år en räkning på vatten och avlopp för ett hus som brann ner för åtta år sedan. Om han inte lyckas få tomten såld måste han betala räkningen i all tid och evighet.

Hans Nilssons hus brann ner för åtta år sedan. Trots det jagar kommunen honom fortfarande för att driva in vatten- och avloppsräkningen varje år.

Annons

– Vattnet är avstängt. Jag anser inte att kommunen ska ha betalt för något som de inte levererar. Jag vet inte ens om jag har någon vattenledning som går till tomten, säger Hans Nilsson.

Men 2001 brann huset ner. Hans Nilsson berättar att två berusade personer hade tagit sig in i garaget och en brand startade. En av dem avled under branden.

– Familjen som hyrde villan hade åkt till Stockholm. Det var tur, säger Nilsson.

Det aldrig blev klarlagt vad som orsakade branden.

– Det är ingen bra policy att ha mot medborgarna. Kommunen vill ha inflyttning. Men det rimmar illa när de jagar folk för 600 kronor. Det är usla kronor de får in och det skapar inte direkt goodwill, säger Hans Nilsson.

De två senaste åren har han inte betalat räkningen och den har hamnat i vattendomstolen – som gått på kommunens linje.

– Har kommunen rätt så är det lagen som borde ändras. Men jag tycker att kommunen borde vara lite flexibel och inte skicka en räkning, säger han.

Däremot hade kommunen inte rätt att ut en påminnelseavgift enligt vattendomstolen. Trots det har den senaste räkningen en påminnelseavgift.

Den tekniske chefen i Ragunda kommun, Eva Larsson, säger att han ska ha en vattenräkning enligt de regler som finns i kommunen. Det finns även stöd i lagen för det.

– Vi kan inte gå emot det regelverket som politikerna satt upp. Vi har ansvar för ledningarna fram till huset, säger hon.

– Inte så länge det finns en byggrätt på tomten, säger Eva Larsson.

Det betyder att hann måste betala för vatten och avlopp i tid och evighet.

– Men han kan bygga ett hus där eller sälja tomten, säger hon.

Mer läsning

Annons