Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här gick miljonvärden upp i rök

/
  • Räddningstjänsten försökte släcka branden med hjälp av skärsläckare. Men så fort de slutade pumpa in vatten, så tog sig elden igen.
  • Lars Stugård, styrkeledare räddningstjänsten Stugun, var den som larmade SOS Alarm i går.
  • Räddningstjänsten i Kälarne, Stugun, Hammarstrand och Östersund bekämpade branden.

I går strax före klockan ett började det brinna i en elcentral på Jämtlamell. Fyra brandkårer kämpade mot branden under flera timmar.

Annons

Kent Olofsson, som arbetar på Jämtlamell, fick ett felmeddelande från tork nummer 17.

– Jag gick dit och det var inget, säger Kent Olofsson.

Han gick och ringde en elektriker och fick tipset att gå tillbaka och se om en säkring kanske hade gått.

– När jag kom tillbaka så var rummet fyllt med rök och det brann på taket, säger Kent Olofsson.

Branden hade tagit sig explosionsartat på bara några minuter. Lars Stugård som arbetar på Jämtlamell och som deltidsbrandman såg röken och larmade räddningstjänsten. Då var klockan 12:43.

– Eftersom jag hade civila kläder på mig så åkte jag iväg till brandstationen och bytte om, säger Lars Stugård, styrkeledare räddningstjänsten Stugun.

Det visade sig snabbt att branden hade spridit sig i hela övervåningen på byggnaden, som innehöll tio torkrum för virke. Sannolikheten att virket i byggnaden skulle fatta eld bedömdes som ganska liten. Då var risken större att virket som stod uppställt kring byggnaden kunde börja brinna.

– Det är många anställda som frivilligt kommit snabbt på plats för att hjälpa till, säger Lars-Erik Jönsson, platschef Jämtlamell.

– Vi måste säkra mot omkringliggande byggnader och ta bort virket, säger Lars Nyman, räddningsledare från räddningstjänsten Östersund.

Räddningstjänsten fick kämpa ordentligt med branden. Genom en värmekamera så mättes temperaturen till 350 grader på taket. Beslut togs att försöka släcka elden med en skärsläckare som skär hål i plåten och samtidigt sprutar in vatten. Men det gav bara effekt medan de sprutade in vatten. Så fort som de slutade tog elden sig igen.

Räddningstjänsten började då kyla ner fastigheten och spruta in vatten genom ett hål på gaveln. De lyfte också bort takplåt. Först därefter kunde rökdykare ta sig in på övervåningen för att hitta brandhärden. Vid 16-tiden var branden släckt men räddningstjänsten skulle stanna och bevaka byggnaden under hela natten.

– Övervåningen är helt utbränd och taket har nästan börjat ge med sig, säger Lars Stugård.

– Vi har haft överkapacitet på torksidan, men en viss påverkan kommer det att vara. Vi ska sätta oss ner till veckan och analysera läget, säger Lars-Erik Jönsson.

De tio torkarna var fyllda med virke på totalt 1 000 kubikmeter. Det handlar enligt anställda om värden på lågt räknat 1,5 miljoner kronor som troligtvis förstörts.

– Det är ingen som vill köpa rökskadat och sotigt virke, konstaterar Lars-Erik Jönsson.

Tidigt i dag kommer virket att tas ut ur torkrummen och först då blir det möjligt att göra en exakt bedömning av skadorna.

Mer läsning

Annons