Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janne Karlsson – företagaren som ger allt för byn

/
  • Butikschefen Micke Sundberg blev arbetslös när Statoil lade ner. Nu arbetar han istället hos Janne Karlsson som öppnade en ny butik för att inte det skulle försvinna service i Hammarstrand.
  • Janne Karlssons bilverkstad har  utökats med både mataffär och djuraffär.

Allt för byn har han kanske inte gjort.
Men väldigt mycket har det blivit.
Janne Karlsson från Pålgård är en företagare som törs satsa.

Annons

Det senaste året har hans bilverkstad utvecklats i de mest oväntade riktningar.

Nu finns här också mat, tidningar, filmer och mycket annat.

Dessutom är det snart dags för en djuraffär.

– Egentligen är rätt egoistiska satsningar. Om allt för mycket service försvinner blir det till slut omöjligt att hålla på med någon verksamhet alls, säger Janne Karlsson som 1993 startade Hammarstrands Bil och Däckservice hemma i Pålgård.

2002 köpte han Bilbolagets gamla lokaler i centrala Hammarstrand och flyttade verksamheten dit.

– Förra våren kom Statoil med beskedet om att de skulle stänga sin butik här. Jag pratade med Micke Sundberg som jobbat där och som nu skulle bli arbetslös. Han hade kontakt med kedjan Times och var sugen på att starta eget. Planerna gick inte i lås så då erbjöd jag honom jobb. I mitten av sommaren började vi bygga om och i september öppnades butiken. Micke är butikschef, säger Janne Karlsson som också har ansvaret för den automatstation för bensin som Statoil lämnat kvar.

– Folk på byn har varit väldigt tacksamma över att få en möjlighet att handla också när andra affärer har stängt. Det har varit en bra tillströmning av kunder och det är väldigt roligt. Hur det kommer att gå ekonomiskt får vi se senare, säger Janne Karlsson.

Just nu arbetar fem personer i verkstaden och sex i butiken som specialiserat sig med snabbmat och trafikprodukter. Men här finns också möjlighet att ta sig en fika, betala räkningar eller ta ut pengar, köpa en lott, hyra en släpvagn och mycket annat.

– Det var när posten stängde som jag tog över delar av deras verksamhet. Post och bankgiro hanterar vi här. Det här är en väldigt viktig service för många, säger Janne Karlsson.

För en tid sedan stängdes Hammarstrands djuraffär.

– Ägaren kom hit och sökte jobb. Så nu håller jag på att bygga ut för att få in hennes sortiment här Hon har fått jobb under sommaren och då ska vi prova. Det handlar om djurprylar och mat och det borde kunna gå bra när vi flyttar verksamheten hit, säger Janne Karlsson i vars huvud det finns många tankar om ännu fler satsningar.

– Det gäller att ha komplement. Jag har möjligheter att bygga ut ännu mer och målet är väl att det här ska bli som en gammaldags lanthandel där det går att skaffa det mesta. Det behövs en hel del för att ett så pass stort samhälle som Hammarstrand ska fungera. Jag har valt att bo här och vill ha ett jobb. Därför satsar jag men egentligen gör jag det här för hela samhället, säger Janne Karlsson som inte nöjer sig med att vara egen företagare.

I 15 år har han också arbetat för räddningstjänsten.

Mer läsning

Annons