Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftledningsstolpe tog eld

/

Räddningstjänsten åkte ut för att släcka en gräsbrand. När de kom fram visade det sig branden startat högt upp i en kraftledningsstolpe som brann för fullt.

Annons

Två tredjedelar av kraftledningsstolpen var redan avbrunnen, när Räddningstjänsten kom ut till Svenska Kraftnäts 220 kilovoltsledningen där den korsar vägen mellan Utanede och Bispgården. Det var en förbipasserande bilist som vid 16- tiden larmat om en gräsbrand under kraftledningen.

– När vi kom fram brann ett 20 gånger 20 meter stort område med gräs under ledningen, och när vi tittade upp såg vi att det även brann högst upp i kraftledningsstolpen, säger Anders Nygren, styrkeledare vid räddningstjänsten i Bispgården.

Mer än halva stolpen var avbrunnen 15 - 20 meter upp där en staglina var fäst med en klammer runt stolpen. Det brann fortfarande i stolpen, och först sedan kraftlinan gjorts spänningslös började räddningstjänsten att spruta vatten på stolpen.

– Det kan vara någon form av överspänning, och att det är glapp i jordningens om inneburit att det blivit någon form av varmgång i trästolpen, säger Evert Forsström, som arbetar för Vattenfall vid Stadsforsen.

– Stolpen ska förstås bytas innan strömmen släpps på ut eller så gör vi en tillfällig halvsulning. Samma Sak hände i fjol cirka en mil härifrån där ledningen korsar vägen mot Sollefteå.

Evert Forsström bedömer att det inte fanns någon risk för kraftlinan skulle ramla ner på vägen.

– Kraftlinan hänger i stagen även om stolpen hade brunnit. Däremot hade det nog brunnit ganska länge i stolpen innan glöden ramlade ner och startade gräsbranden.

 

Mer läsning

Annons