Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt bråk skakar Ragunda – företagsförening bryter med kommunen

/
  • Fors företagareförening har investerat närmare 1 miljon kronor i Forshallen, men nu vill kommunen sköta driften själva. Det är en av anledningarna till att föreningen nu hoppar av Näringslivsrådet i Ragunda kommun.
  • – Kommunen har tagit ett beslut att lägga ut framför allt teknisk verksamhet på entreprenad, men den överenskommelsen bryter de nu. Allt blir bara ett spel för galleriet, säger Anders Ljung som är ordförande i Fors företagareförening.
  • – Kommunen har tagit ett beslut att lägga ut framför allt teknisk verksamhet på entreprenad, men den överenskommelsen bryter de nu. Allt blir bara ett spel för galleriet, säger Anders Ljung som är ordförande i Fors företagareförening.
  • Fors företagareförening har visat intresse för att driva och utveckla Järåskolan, men de upplever att kommunen struntar i deras engagemang.

Det är inte bara politikerna som tvistar öppet i Ragunda kommun. Nu hoppar tunga aktören Fors företagareförening av Näringslivsrådet, sedan de känt sig illa behandlade av kommunen.
– Vi gör jättemycket för kommunen men får noll respons. Jag känner mig uppriktigt sorgsen, säger föreningens ordförande Anders Ljung.

Annons

Turbulensen inom Ragunda eskalerar alltså, och den här gången går matchen mellan företagarna i Bispgården och kommunledningen. Styrelsen i Fors företagareförening har meddelat att de avbryter deltagandet i Näringslivsrådet, och det är kulmen på ett missnöje som grott sedan förra våren.

Bakgrunden är att kommunen sagt upp avtalet med föreningen om driften av idrottshallen Forshallen, och att föreningen inte heller får stöd i sitt arbete med att satsa på Järåskolan.

Anders Ljung, som både är ordförande i Företagareföreningen och Näringslivsrådet, förklarar beslutet:

– Kommunen har tagit ett beslut att lägga ut framför allt teknisk verksamhet på entreprenad. När företagareföreningen tog över Forshallen för tio år sedan så var den nästan fallfärdig. Vi har sedan dess investerat ungefär 1 miljon kronor i den, utöver det kommunala driftstödet på 200 000 kronor. Men detta betyder tydligen inget. Förra våren sade kommunen upp drift- och underhållningsavtalet. Vi trodde att avtalet bara skulle omförhandlas, men i december fick vi plötsligt veta att kommunen ville ha hallen inom den egna organisationen i stället, utan att de haft någon vettig dialog med oss.

Även när det gäller skolorna i området så har Fors Företagareförening dragit ett tungt lass, utan att få någonting tillbaka från kommunen anser Anders Ljung.

– Vi har lagt ungefär en 1 miljon kronor på gymnasieskolan, Anders Olofskolan och Järåskolan. För Järåskolans tog vi fram ett intensionsavtal med förra kommunalrådet Terese Bengard om att vi skulle sköta drift och underhåll för kommunens budgeterade medel. Utöver det var vi beredda att skjuta till egna pengar för att skapa landets bästa låg- och mellanstadieskola, bland annat genom en stor satsning på utemiljön. Men nu får vi plötsligt höra att det inte finns något bindande avtal. Det är noll respons från kommunen, helt dött.

Men sviker ni inte kommunens invånare om ni hoppar av Näringslivsrådet?

– Vi offrar tid från både jobb och privat för att göra det bästa för kommunen, och kommunen borde vara glada över allt vi gör eftersom de själva har så få resurser. Det var ju faktiskt företagen och byborna här som räddade kvar skolan. Kommunens sätt strider mot allt vad vi kommit överens om, och då känns det meningslöst att vara med. Allt blir bara ett spel för galleriet.

Vad tror du ligger bakom kommunens agerande?

– När det gäller Forshallen har jag fått svaret att kommunen vill ha full tillgång till hallarna, eftersom de bland annat vill kunna reparera det läckande taket. Men de har ju redan fritt tillträde till hallen. Jag tror att det handlar om att nya kommunledningen av ideologiska skäl vill ha så mycket som möjligt i kommunen regi, men det strider mot det som kommunledningen klubbat igenom. Kommunen säger att de vill göra allt för Ragunda, men det här är verkligen inte det bästa för Ragunda.

Läs mer:

Ragunda kommun har inte råd att sköta om sina fastigheter

Hård kritik mot turistsatsning i Ragunda – politikerna har inte haft koll på pengarna

Jonas Andersson (S): ”Man måste vara noggrann med hur skattebetalarnas pengar används”

Mer läsning

Annons