Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så berörs du av de höjda avgifterna i Ragunda kommun nästa år

Ett oenigt kommunfullmäktige i Ragunda beslutade på onsdagen att höja maxtaxan inom vården från årsskiftet. Beslutet innebär en höjning av avgiften med 221 kronor i månaden. Mot beslutet reserverade sig Centerpartiet, Vänsterpartiet och Allt för Ragunda.

Annons

Eija Dibba (V)  i Ragunda.

Eija Dibba (V) motsatte sig den beslutade höjningen.

– Det är inte rätt politik att höja kostnaden för dem som har det sämst. Det är bättre att höja kvaliteten inom vården, ansåg hon.

Efter votering som slutade 13 - 7 för en höjning fastställdes den nya taxan.

Jonas Andersson, kommunalråd Socialdemokraterna i Ragunda kommun.

Även den kraftiga höjningen av va-taxan med hela 16,5 procent nästa år fastställdes. För ett hushåll innebär taxehöjningen en ökat kostnad med 1 125 kronor per år.

– Hittills har vi inte haft full kostnadstäckning för vatten och avlopp. Till en del har den därför subventionerats med skattemedel. Det är inte rimligt att de som har egna anläggningar även ska bekosta det kommunala va-nätet. Det här är en kraftig höjning men beror påatt taxan inte höjts tillräckligt tidigare, förklarade kommunalrådet Jonas Andersson (S).

LÄS ÄVEN: VA-taxan chockhöjs i Ragunda

Renhållningstaxan för sophämtningen höjs också från årsskiftet. Den höjningen blir dock betydligt mindre än för va-taxan. Den ökad årskostnaden för sophämtningen blir 18 kronor för ett hushåll.

Mer läsning

Annons