Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så hamnade Geert Weggen i Bispgården

/

Schamaner berättar att de vandrar in i "andra världar" som de kommer i kontakt med. De hämtar information och kunskap som kan vara till hjälp för människor i vår värld. Möt Geert Weggen i Bispgården som lever i harmoni med naturen. Han kallar sig själv för schaman. Han är även en konstnär och fotograf som sprider glädje över hela världen.

Annons

På redaktionen bestämde vi oss för att uppsöka en man som brukar skicka in sina fotografier till oss. På vägen till Bispgården visste jag inte vilken typ av människa jag skulle träffa. Väl framme möttes jag av ett hus som var en blandning av familjen Jetson och familjen Flintstones hus.

På fastigheten har Geert Weggen tagit bort över 170 lastbilslass med jord och tagit fram det gamla skifferbrottet som fanns där en gång i tiden. Framför huset har han byggt en trädgård i form av den segelbåt han kom till Sverige i.

Geert Weggen är uppväxt i en liten stad i Sundsvalls storlek som heter Assen, som ligger i norra Holland. Han har alltid velat leva i harmoni med naturen och säger sig kunna prata med djur.

– Jag har utbildat mig inom schamanism och liknande läror, säger Geert.

Det hela började när Geert bodde på Sri Lanka utanför Indiens sydöstra kust. Han köpte ett hus och arbetade med olika kulturer där. En dag kände att han ville utveckla sig själv. Han sålde allt han ägde, företaget, huset och lämnade alla sina vänner bakom sig för en resa till Norden. Han återvände till Holland där han köpte en liten segelbåt och begav sig ut på Nordsjön.

– Jag är ju segelbåtsinstruktör, så det skulle inte vara några problem trodde jag, berättar Geert.

Det var i mitten av mars 2005. Vädret var strålande och slutdestination var inte fastställd. Norge, Sverige, Finland eller till och med Alaska fanns med i planerna.

Plötsligt blev det dimma och Geert hörde ljudet av stora fartyg. Han drev omkring på Nordsjön ett par dagar och kunde inte sova.

– Vädret ändrade form och det blev storm och den lilla båten och jag guppade runt på det stora havet. Ju tröttare jag blev desto mer tokiga saker såg jag i mitt huvud, säger Geert Weggen.

Resan fick ett abrupt slut när en oljetanker rammade honom mitt i natten ett par mil från Limfjorden utanför Danmarks västkust. Masten på segelbåten gick av men båten höll.

– Den lilla motorn orkade inte mycket i den hårda sjön, jag såg land men båten ville inte dit. Jag trodde att döden var ett stenkast bort.

Men historien fick ett lyckligt slut. En norsk fiskebåt puttrade upp bredvid Geerts båt och bogserade den till Hanstholm. Där fick Geert chans att reparera båten. Han blev känd i media som "den tokige hollandaren" som seglade på Nordsjön.

När båten var reparerad fortsatte resan genom Limfjorden. Tyvärr höll masten bara ett par dagar och han blev strandsatt igen på en liten ö i fjorden.

– Livet har alltid en mening och på den här ön lärde jag känna en svensk man från Kattarp i Skåne. Han hjälpte mig att hitta hit till Bispgården, berättar Geert Weggen.

– Det här är den bästa platsen på jorden, nära havet och fjällen med klar och ren luft med naturen bakom knuten.

Här i Bispgården jobbar Geert med det mesta, han är utbildad snickare, murare och undersköterska. Varje år kommer det folk med samma intressen som Geert till honom från hela världen. Fotografering är en stor del i hans liv och han hankar sig fram genom att sälja några bilder om dagen till olika bildbyråer mellan de olika hantverksjobben han utför.

Här ser ni några av Geerts bilder. Titta och njut.

Mer läsning