Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern ogillar nya politiska arbetsformer: "Jag skäms över den här förändringen"

Fler arvoderade politiker försämrar demokratin i Ragunda. Det anser fullmäktigeledamoten Sara Lindström (V) som ville skrota förslaget att ordförandena i ett par utskott ska arvoderas med 40 procent av kommunalrådets arvode.

Annons

– Jag skäms över den här förändringen. Det borde även ni göra, sade Sara Lindström (V) som sågade beslutet om fler arvoderade politiker i Ragunda.

– Med det här systemet tar man bort demokratin. I och med att vi bara ska ha en nämnd, alltså kommunstyrelsen, och nämnden ska utse utskotten vet vi att det blir socialdemokraterna som är i majoritet som kommer att hamna i utskotten och även få den arvoderade ordförandeposten. Vore jag er skulle jag skämmas över det här. Det vore bättre att ha separata nämnder, till exempel en egen socialnämnd som vi inte har i dag, ansåg Sara Lindström.

Även oppositionsrådet Bo Bergström (AfR) ifrågasatte den föreslagna och senare beslutade förändringen.

– Ni angriper problemet på fel sätt. Om förvaltningar inte fungerar löser man inte problemet med att sätta dit en politiker. Vad vi är hjälpta av är att få ledning, styrning och uppföljning att fungera. Det här kommer även att öka kostnaderna för skattebetalarna, ansåg han.

Kommunalrådet Jonas Andersson (S) försvarade dock den ökade politiska närvaron.

– I dag hanterar vi för många detaljfrågor i kommunstyrelsen som i stället kan hanteras i utskott. Då kan vi bättre ägna tiden åt övergripande och strategiska frågor i kommunstyrelsen, ansåg han.

Efter ajournering och votering fastställdes den föreslagna förändringen med röstsiffrorna 9 - 4. Två ledamöter avstod avstod från att rösta. Allt för Ragunda och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

Jan-Ove Johansson (S), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet samt Jenny Palmquist (S), ordförande i barn- och utbildningsutskottet, anmälde jäv och deltog inte i beslutet.

Läs andra Ragundanyheter:

Ragundapolitiker mordhotad: "Det är mycket obehagligt"

Pelletstransportör i lågor på sågverket i Stugun

Planerad vindkraftpark vid Finnåberget kan avstyrkas vid kommande kommunfullmäktige

...

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s och LTZ:s appar till Iphone eller till Android!

Länk till ÖP:s iPhone-app: https://goo.gl/QSzSm8

Länk till ÖP:s Android-app: https://goo.gl/usRKZl

Länk till LTZ:s iPhone-app: https://goo.gl/czcVdI

Länk till LTZ:s Android-app: https://goo.gl/ZT9S1N

Mer läsning

Annons