Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen utreder finansieringen för bostäder på landsbygden

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att titta på bättre finansieringslösningar för bostadsbyggandet. Utredningen omfattar även landsbygden där bostadsmarknaden betecknas som svag, ofta med avsaknad av lokalt förankrade bankkontor.

Annons

På torsdagen beslutade regeringen att se över systemet med kreditgarantier och statliga lån. En särskild utredare ska ges uppdraget att undersöka bättre förutsättningar för långsiktig finansiering av ny- och ombyggnad av bostäder samt hyres- och studentbostäder.

Trots att det för tillfället byggs fler bostäder än på länge finns en möjlighet att investeringsvilligheten kan minska, exempelvis vid en lågkonjunktur.

– Även om behovet inte är akut så måste staten vara förutseende och proaktiv för att bibehålla och kunna öka byggtakten i landet även vid en konjunkturnedgång. Finansieringsmöjligheterna för bostadsbyggande måste samtidigt redan nu bli bättre på landsbygd med svag bostadsmarknad, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.

Utredningen ska även titta på så kallade svaga bostadsmarknader. Enligt regeringen är ett vanligt problem att produktionskostnaderna här ligger nära eller över värdet av den färdiga bostaden.

Ett särskilt bekymmer ser man på landsbygden där avsaknad av lokala bankkontor med kunskap om den lokala bostadsmarknaden saknas. Detta i sin tur kan leda till att byggprojekt övervärderas och att potentiellt lönsamma projekt inte beviljas banklån.

I överenskommelse med vänsterpartiet har nu regeringen alltså tillsatt en särskild utredare för att se över det befintliga systemet för finansiering av bostadsbyggande.

Mer läsning

Annons