Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Jämtland Härjedalen lånar 100 miljoner

Investeringar i medicinteknisk utrustning och ombyggnationer på sjukhuset behöver göras, det menar regionstyrelsens ordförande Ann-Marie Johansson. Det första lånet består av 40 miljoner kronor och är det första av tre lån som kommer att genomföras av regionen i år.

Annons

Sjukhuset behöver byggas om för 15 miljoner kronor och en ny magnetröntgenkamera för 13,5 miljoner kronor behöver köpas in bland annat. I december skrev ÖP att regionen hade ett underskott om 70 miljoner kronor, men Ann-Marie Johansson menar att vissa investeringar inte går att undvika.

– Trots vår svåra ekonomiska situation finns det investeringar vi måste göra, säger Ann-Marie Johansson i ett pressmeddelande.

Lånet kommer från Kommuninvest, ett finansbolag som till största del ägs av Sveriges kommuner och riktar in sig på att låna ut pengar till kommunal och regional utveckling. Lånet är uppdelat i två delar, där den större andelen är ett så kallat "grönt lån" som är billigare att ta, men en förutsättning för att få lånet har varit att investeringarna ska vara klimatsmarta. Det är tack vare en investering i ett eget vindkraftverk som kvalificerat regionen till att få ett lån av den här typen.

Planen är att ett andra lån utbetalas till sommaren och också vara på 40 miljoner. När det tredje och sista lånet för året ska tas är ännu inte klart, men storleken kan antas vara omkring 20 miljoner. Detta då regionen uppgett att den totala lånesumman för de tre lånen i år kommer att sluta på 100 miljoner kronor.

Läs mer:

Region JH planerar att låna 300 miljoner kronor

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:sapp här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

TH:s iPhone-app

TH:s Android-app

Mer läsning

Annons