Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region JH: Så kan nattågstrafiken till länet förbättras

Region Jämtland Härjedalen begär att Trafikverket utreder förutsättningarna för en statligt upphandlad nattågstrafik till och från länet.

Annons

Det här beslutade den regionala utvecklingsnämnden, RUN, på tisdagen.

Sedan i början av april går nattågen till och från Jämtlands län endast under turistsäsong, vilket är 110-115 dagar per år. Det är en otillräcklig tillgänglighet, anser RUN och begär därför att Trafikverket utreder möjligheterna för en statligt upphandlad nattågstrafik. Det framgår av ett pressmeddelande.

Trafikverket har som en av sina uppgifter att beakta tillgänglighet i form av trafikförsörjning till hela landet.

Susanné Wallner (M), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

– Trafiken planeras i dag utifrån resandet i besöksnäringen och inritkas helt på högsäsongerna. Avsaknaden av nattåg i andra sammanhang är tydlig för boende i regionen, tjänsteresenärer, långpendlare och turister. Nattåget ökar tillgängligheten till och från Jämtland Härjedalen, säger Susanné Wallner (M), vice ordförande i RUN, i pressmeddelandet.

Vid nämndens senaste möte fastställdes också den regionala utvecklingsförvaltningens verksamhetsplan för nästa år. För varje strategiskt mål finns framgångsfaktorer i form av utvecklingsområden.

Robert Uitto (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

– Ett viktigt mål är till exempel att fler skall börja och slutföra gymnasieskolan. Detta är oerhört centralt för utvecklingen i Jämtland Härjedalen och något som vi arbetar för varje dag, säger Robert Uitto (S), ordförande i RUN, i pressmeddelandet.

Läs mer:

Näringsminister Mikael Damberg kommenterar framtida tågtrafik till Åre

SJ:s beslut står fast – på söndag går sista reguljära nattåget från Jämtland

SJ uppdaterar sin app i elfte timmen – nu kan man köpa nattågsbiljett i mobilen

Mer läsning

Annons