Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionledningen: – Vi ska göra allt för att utbildningen ska vara kvar

/

Läkarutbildningen i Östersund har mycket stor betydelse för länet. Regionledningen kommer att göra allt för att den nedläggningshotade utbildningen ska bli kvar.

Annons

Björn Eriksson, regiondirektör, och Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, anser att den regionaliserade läkarutbildningen betyder oerhört mycket. Både för den långsiktiga läkarförsörjningen i länet och för den akademiska anda som i allt högre grad präglar miljön på Östersunds sjukhus.

– Det här är jätteviktigt för oss och vi får agera politiskt tillsammans i de fyra Norrlandstingen. Vi ska göra allt för att utbildningen ska vara kvar på alla fyra orterna, säger Ann-Marie Johansson.

Det pågår en förhandling med Umeå universitet om hur problemet med läkarutbildningens underskott på 15 miljoner kronor ska lösas. Region Jämtland Härjedalen och de tre landstingen i Norrland har hittills sagt nej till medverkan för att täcka underskottet.

– Vi tycker att Umeå universitet ska täcka sina egna underskott, inte vi som landsting och region. Vi har en så ansträngd situation som vi har och vi har svårt att också täcka andras underskott, säger Björn Eriksson.

Förhandlingarna mellan parterna kommer att fortsätta, men det verkar vara för tidigt att säga vad utfallet blir.

– Vi är jättemåna om våra regionaliserade läkarutbildningar och vi kan inte acceptera att man lägger ner en studieort. Vi kommer att ha en fortsatt dialog och jag är övertygad om att vi kommer att komma överens. Jag ska göra allt för att det ska lösa sig, säger Björn Eriksson.

Ann-Marie Johansson betonar att de blivande läkarna får en klinisk utbildning av mycket god kvalitet i Östersund, studenterna är förhållandevis få och tiden för handledning är mer generös här än på orter där det är många studenter.

– Det gör att attraktiviteten ökar för hela läkarutbildningen i Umeå, säger hon.

Läs mer om läkarutbildningen:

Nu startar läkarutbildningen i Östersund

Snart finns 60 läkarstudenter i Östersund

Kvalitén på läkarutbildningen kan försämras

Mer läsning

Annons