Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så har julvädret sett ut i Östersund de senaste åren – förra året varmast på länge

De senaste 15 åren har det gått upp och ned temperaturmässigt på julafton. Förra årets jul i Östersund var den varmaste sedan 2006.

Annons

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt siffror från SMHI och dessa visar att fjolårets jul var varm inte bara i Östersund utan även på flera andra orter i landet. Bara i Gällivare i Norrbotten lyckades man hålla sig under nollgradersstrecket och i Östersund mätte temperaturen 4,6 grader. Endast 2006 års jul har varit varmare i Östersund under de senaste 15 åren då man kunde mäta 6,1 plusgrader på kvicksilvret.

Varma jular lär också kunna bli vanligt även i framtiden.

– Vintersäsongen blir kortare i bägge ändar och snögränsen flyttas norrut. Symboliskt viktiga datum som jul och Vasaloppet i inledningen och slutet av vintern är extra sårbara, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen, till Nyhetsbyrån Siren.

Det är i södra Norrland och i norra Svealand som man tror att klimatförändringarna kommer märkas främst, skriver Siren vidare. Norra Norrland kommer att ha störst temperaturskillnader, men det behöver ändå inte bli lika påtagligt som längre söderut.

– Om det är femton eller fem minusgrader spelar ju mindre roll för väderupplevelsen, men däremot blir skillnaden avgörande om temperaturen hamnar på andra sidan nollan. Det är den magiska faktorn, säger Martin Hedberg.

Det kan dock fortfarande bli kallt på jul framöver, med skiftande temperaturer från år till år. 2010 var det till exempel nästan 30 grader kallt på julafton i Östersund.

Nedan finns grafik över hur det sett ut vädermässigt på julafton i Östersund de senaste 15 åren.

----

Läs mer:

Lista: Så blir vädret i din kommun fram till juldagen

Klass 1-varning för ishalka igen – kan frysa på i fjälltrakterna

De slog in hela villan som julklapp – se hur jättepaketet växer fram

Mer läsning

Annons