Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här många i din kommun lever med löneutmätning hos Kronofogden

Omkring 100 000 svenskar har löneutmätning, det vill säga att en del av lönen varje månad går direkt till Kronofogden.

Annons

– Det är tufft att leva med löneutmätning. Det vittnar många om. Det är svårt att få det att gå ihop, säger Anna Lyder, teamchef på verkställigheten på Kronofogdemyndigheten till nyhetsbyrån Sirén.

I Jämtlands län är Östersunds kommun som det bor flest personer som har löneutmätning.

Vid löneutmätning räknar Kronofogden ut ett belopp efter skatt som den skuldsatte alltid får behålla. Det består dels av ett så kallat normalbelopp fastställt av riksdagen, som ska täcka vanliga levnadsomkostnader som mat, kläder, el och försäkringar. 2017 var normalbeloppet 4.734 kronor för en ensamstående vuxen.

Till detta läggs boendekostnaden och eventuella kostnader för resor till arbetet samt läkarbesök och medicin. Lönen utöver det skickar arbetsgivaren direkt till Kronofogden.– Det är den vanligaste utmätningsformen. Tror vi att skulderna betalas genom utmätning inom ett år, så går vi inte vidare med utmätning av andra tillgångar, säger Anna Lyder.Allra flest har löneutmätning i Stockholm, knappt 6.300 personer. I ytterligare 15 kommuner ligger siffran på över 1.000 personer, exempelvis i Västerås, Sundsvall och Södertälje. Det finns ingen gräns för hur länge löneutmätningen kan pågå, så länge skulderna finns kvar.– De som lever år ut och år in med löneutmätning, och som inte har andra tillgångar, de uppmanar vi att söka skuldsanering, säger Anna Lyder.

Läs andra nyheter:

Bussgods nedlagt – Nu kliver Bussgods Sverigefrakt in: ”Inte säkert vi kommer ut med mjölk överallt”

Tryggare tillvaro på äldreboende med smarta lås – undersköterska: "Det hände allt som oftast att boende gick in till fel rum"

Helge gillar att slippa nycklar på äldreboendet: "Det blir lugnare"

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Mer läsning

Annons