Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sameby tvingades avliva en ren – beviljas skyddsjakt på lodjur

Länsstyrelsen har givit en sameby i länet rätten till att skjuta ett lodjur. Efter att samebyn tidigare ansökt om skyddsjakt för lo men nekats revs en ren av ett lodjur. Efter incidenten med den attackerade renen har nu Länsstyrelsen beviljat skyddsjakten.

Annons

Förra veckan tvingades Ohredahke sameby avliva en ren efter att det blivit rivet av ett lodjur. För samma område, norr om Alavattnet, som renen blev riven hade samebyn redan veckan innan lämnat in en ansökan om att få bedriva skyddsjakt på ett lodjur som setts i trakten. På den ansökan svarade Länsstyrelsen nej. Den nya ansökan, som lämnades in direkt efter rivningen, beviljades dagen efter.

Bildmontage.Foto: Heiko Junge/ TT & Henrik Montgomery / TT

Under vintern har Länsstyrelsen dokumenterat tre olika föryngringar av lodjur i området som jakten avser. I slutet av mars påträffade personal från Länsstyrelsen en rentjur som dödats av lodjur. Renen som dödades förra veckan blir därmed den andra på kort tid som dör till följderna av en lodjursattack.

max 20 personer får bedriva jakten

Samebyn har uppgett att andelen kalvar är låg i den aktuella hjorden. Vilket Länsstyrelsen tagit med i sin bedömning och menar även att det därför är högre risk för att lodjuret angriper vuxna renar. Och att dräktiga vajor däribland är särskilt viktiga att skydda.

Samebyn får nu utse max 20 personer som får bedriva jakten och har från och med tisdagen denna vecka två veckor på sig att skjuta lodjuret.

Mer läsning

Annons