Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA-kritik mot uttalande om älgtilldelning

Länsstyrelsens jurist Boel Hjelm far med osanning när hon säger att SCA skulle acceptera att tilldelningen av älg sänks i hela Strömsundskretsen under höstens älgjakt. Det säger Sven Lindroth, skogförvaltare vid SCA.

Annons

– Vi har inte alls den synpunkt som Boel Hjelm vill tillskriva oss. Vi är emot beslutet, säger Sven Lindroth.

SCA går nu till hårt angrepp mot länsstyrelsens Boel Hjelm sedan hon i onsdagens ÖP sagt att stora markägare som SCA accepterar beslutet.

– Jag accepterar inte tilldelningsbeslutet, och vi reserverade oss redan i april mot sänkt kvot tillsammans med hela storskogsbruket, det privata skogsägarna och Skogsstyrelsen. Vi undanber oss att en tjänsteman på länsstyrelsen uttalar sig på SCA:s vägnar.

I länsstyrelsen tilldelningsbeslut har kvoten sänkts från 3,0 till 2,5 älgar per 1 000 hektar mark. Ett beslut som gäller hela Strömsundskretsen. Sven Lindroth finner det märkligt att Strömsund är den enda krets i länet som inte har differentierade kvoter.

– Det är fel med en generellt sänkt kvot på ett så kolossalt stort markområde, och som sträcker sig från fjällen i Frostviken och ända ner till Rossön–Backe.

– Betesskadorna på tallungskog är fortfarande är omfattande och 2008 års inventering visade på sex procent färska skador på tallungskogen, och det är alldeles för högt.

– Länsstyrelsen verkar inte bry sig om skogskadorna. I sämsta fall kommer vi nu att skjuta för lite älg och få ännu större älgskador, och så är karusellen i gång igen.

– Markägarna får stå för kostnaderna, men kanske länsstyrelsen har någon ny fond för skogsskador som vi inte vet om?

Sven Lindroth ger heller inte mycket för att det skulle gå att få extra tilldelning om man under jakten fyller sin kvot.

– Hittills har det inte funkat att kunna få ett snabbt besked från administrationen på länsstyrelsen.

Sven Lindroth tror också att missnöjet kommer att bli stort efter att länsstyrelsen även har beslutat att de A-licensområden i Strömsund som har en areal under 650 hektar nu görs om till ”enkalvsområden”.

Mer läsning

Annons