Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siffror visar: Jämtar minst rädda för att gå ut ensamma

Enligt en sammanställning av siffror från Folkhälsomyndigheten är människor från Jämtlands län minst rädda i Sverige för att gå ut ensamma.

Annons

Det är Nyhetsbyrån Siren som ligger bakom sammanställningen och statistiken är hämtad från åren 2013-2016. Enligt dem anger endast 13 procent av kvinnor och män i Jämtlands län att de är rädda för att gå ut ensamma, vilket är lägst siffra i hela landet.

Högst siffra hittas i Västmanlands län där 28 procent av kvinnor och män uppger rädsla för att gå ut ensamma.

Överlag är kvinnor i landet mer rädda än män för att gå ut vilket Anita Heber, forskare i kriminologi på Stockholms universitet, har en förklaring till.

– Det man brukar lyfta fram är rädslan för att bli utsatt för sexualbrott. Den är större hos kvinnor än män, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Rikssnittet för rädsla att gå ut bland kvinnor ligger på 35 procent av kvinnorna och åtta procent av männen. 22 procent av kvinnorna i Jämtland uppger sig vara rädda att gå ut ensamma medan siffran ligger på fyra procent för männen.

Ytterligare förklaring till skillnaderna bland könen kan enligt Anita Heber vara synen på just rädsla. Dessa skillnader är heller inget ovanligt i sådana här sammanställningar, menar hon vidare.

– Det brukar generellt vara så i undersökningar om rädsla och oro för brott. Rädsla är också ett mer acceptabelt uttryck för kvinnor än män. Det är mer okej att prata om. Män kanske uttrycker det som att de blir förbannade, inte rädda, säger Anita Heber till Nyhetsbyrån Siren.

----

Läs mer:

Kastade föremål mot polis under biljakt – döms till skyddstillsyn och samhällstjänst

Man och kvinna i lägenhetsbråk i Östersund

För Plus-kunder:

Här är kartan över Östersund som visar de farligaste platserna för din bil – hundratals anmälningar av stöld och skadegörelse

Mer läsning

Annons