Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsas hjärta klappar starkt för Jämtland

Åsa Lind är född och uppväxt i Karbäcken, Tåsjö, i en avlägsen tid när televisionen visade svart-vit bild och berättelserna kring köksbordet var desto färgstarkare. Hon har alltid älskat böcker och att skriva och i dag är hon välkänd författare inom barnboksvärlden. I mars 2017 är Åsa aktuell med tre böcker. "Opus Olson och den avhuggna handen" - en barnbok som låter hemskare än vad den egentligen är.

Annons

Det märks under tiden jag pratar med Åsa Lind att hennes hjärta fortfarande klappar varmt för Jämtland och hennes gamla hemby Karbäcken, Tåsjö trots att hon inte bott där på många, många år.

För några veckor sedan var Åsa tillsammans med sina tre systrar upp till sitt barndomshem. Ärendet var att de skulle sälja huset då ingen utav dem hade tid eller möjlighet att vårda det längre. Det som hade kunnat bli väldigt svårt blev inte så svårt eftersom de fick en sådan osannolikt bra köpare - en barnfamilj.

– Karbäcken är en jätteliten by och så helt plötsligt dyker det upp en barnfamilj som jättegärna vill bo där, det gjorde saken väldigt mycket enklare, förklarar hon.

Jag frågar Åsa om hon känner att hon och hennes systrarhar fått ett avslut nu när huset är sålt och hon svarar då att det inte känns som ett avslut, snarare en ny början.

Åsa Lind har arbetat som journalist och skriver både faktaböcker och skönlitteratur för barn.

– Vår mamma lever fortfarande. Hon är 91 år gammal och bor i Kyrktåsjö i en lägenhet där. Det är så skönt att kunna åka upp dit och koncentrera sig på henne utan att behöva känna det här dåliga samvetet för ett hus som borde pysslas om mer.

Åsa Lind växte upp som yngst av fyra systrar. Hennes farmor bodde tvärs över vägen, och granne med farmor bodde mormor. Barndomen var rik på sånger och berättelser. Köket i Karbäcken var världens centrum, där samtal om Odysseus och Njal varvades med musik med märkliga namn som"Fångarnas kör" ur operan Nebukadnesar på radion. Åsa utvecklade också med tiden superbra fantasilekar, och kanske var det i just dessa lekar som fröet såddes till att bli författare - långt innan hon kunde skriva.

"Du kan tänka vad du vill", sa hennes mamma. "Och dina tankar kan ingen ta ifrån dig".

Åsa flyttade till Stockholm när hon blev äldre. Där studerade hon bland annat på Nyckelviksskolan (en privat konstskola i Lidingö, som ger ettåriga utbildningar inom konst, konsthantverk, arkitektur och design) och senare två år på journalisthögskolan i Stockholm. Att hon så småningom skulle bli författare på heltid kändes avlägset just då.

– Jag trodde inte att man kunde bli författare. Jag drömde aldrig om att bli författare eller så, säger hon och fortsätter.

– Att skriva är det svåraste och härligaste jag vet. Det är mitt sätt att undersöka verkligheten, och försöka förstå en del av den. Men att skriva är också att undersöka själva språket. Vad är möjligt att säga med ord? Hur skriver man en färg? Hur berättar man en doft? Kan rymden rymmas i en bok? Oavsett vad jag skriver handlar det om att försöka hitta de rätta orden för just det sammanhanget.

Åsa Lind gav ut sin första bok 1995 och har sedan dess skrivit och publicerat otaliga faktaböcker, bilderböcker och skönlitterära böcker via bokförlaget Rabén & Sjögren och Lilla Piratförlaget medin riktning på barn.

Varför blev det just barnböcker?

– Det ger en väldigt stor frihet. Som barnboksförfattare kan man gå mellan de här olika genrerna som är mycket hårdare uppdelat än på vuxensidan. Jag kan gå från fiktion till fakta. När jag skriver för barn så kan jag inte använda hur många ord som helst, och då måste jag vara väldigt säkerpå vad jag skriver. Jag ser det som en stor utmaning att skriva bra för barn. Det är inte alltid så att jag lyckas, men jag försöker jäklar i mig skriva bra.

Och nog har Åsa Lind lyckats bra med den saken. 2003 blev hennes bok "Mera Sandvargen" Augustnominerad samtidigt som föregångaren "Sandvargen" belönades med Nils Holgersson-plaketten samma år och översatts till 17-18 olika språk.

Nu är Åsa aktuell med barnboken "Opus Olson och den avhuggna handen" som släpps i mars 2017. Boken är en fristående fortsättning på "Opus Olson och dödens bröder" som kom ut 2015. Det är en genomillustrerad deckardagbok fylld med humor och spänning som fokuserar på Opus Olson och hans två bästa vänner som löser rafflande mysterier fast på ett klantigt men ändå klokt sätt.

Titeln på boken låter onekligen blodigare än vad den egentligen är.

– Det låter jättehemskt (skratt), men det är inte hemskt. Jag kanske utmanar mig själv genom att ge boken en läskig titel, men jag är en sucker för lyckliga slut. Tittar jag på en skräckfilm är jag den som gömmer mig bakom kudden i soffan, haha.

Åsa Lind är född och uppvuxen i Karbäcken i  Tåsjö.

Mer läsning

Annons