Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backe sjukhus säljs på exekutiv auktion

/

Sjukhuset i Backe, där hälsocentralen och äldreboendet ligger, blir nu en sak för kronofogden. Hela byggnaden ska säljas på exekutiv auktion.
Men konkursboet hade kunnat sälja sjukhuset via mäklare, om alla papper kring huset varit klara.

Annons

Det anrika sjukhuset ska klubbas ut hos Kronofogden i Östersund 10 februari.

Då ska fastigheten efter många turer få ny ägare.

Egentligen skulle sjukhuset, som det kallas fastän det var länge sen det var sjukhus, kunnat säljas på vanligt sätt, men ett tyskt företag sitter på ett pantbrev som konkursförvaltaren inte fått trots begäran.

– De har haft gott om tid, men pantbrevet har inte kommit. Då kan jag inte sälja fastigheten via mäklare utan det måste bli exekutiv försäljning, säger konkursförvaltaren Rolf Lohse, Östersund.

Intressenter har inte saknats. Fastighetsmäklaren Tomas Berggren vid Norrbryggan i Falun har skickat ut ett 70-tal prospekt. Mellan 10 och 20 av dem bedömer han som spekulanter som allvarligt intresserade av att förvärva fastigheten.

– Det får betraktas som ett stort intresse, säger Tomas Berggren.

En del av intresset har att göra med det ökade antalet flyktingar som kommer till Sverige och intressenterna har haft funderingar på att starta flyktingboende i någon form.

Vanligtvis brukar priserna bli lägre när Kronofogden säljer, men så behöver det inte bli för Backe sjukhus, säger Tomas Berggren.

– Priset beror på typen av objekt och i vilket lägre försäljningen sker. Det kan vara fler spekulanter framme nu vid en exekutiv försäljning.

Hyreskontrakten med dels Strömsunds kommun för äldreboendet, dels Jämtland Härjedalens region för hälsocentralen, ger stadiga inkomster till nästa fastighetsägare.

Vad fastigheten senast värderats till vill Tomas Berggren inte säga något om.

– Det kan styra budgivningen.

Huset säljs alltså 10 februari och då kommer spekulanterna finnas på plats vid auktionen i Östersund. Innan dess kommer Kronofogden att ha presenterat en värdering av fastigheten.

– Det ska bli spännande att se, säger Tomas Berggren.

Ägandet och skötsel av fastigheten har en brokig historia. Landstinget och sedan Strömsunds kommun ägde den fram till dess att affärsmannen Tomas Nordgren kom in i bilden med vidlyftiga planer. Plastikoperationer skulle göras på välbeställda patienter som kunde komma inflygande med helikopter.

Av detta blev inget, men med kommunen och landstinget som hyresgäster rullade allt vidare, trots tomma våningar.

Framtill februari 2013 ägde Thomas Nordgren och hans bolag TNG sjukhuset.

Då överlät eller sålde Thomas Nordgren bolaget till Lennart Lundh och Lydia Duprat i Malmö. De bytte namn på bolaget till Millimind No1 AB som gick i konkurs vintern 2013-2014.

Bolaget hade obetalda miljonskulder till såväl anställda som olika varuleverantörer. Totalt var 18 miljoner kronor borta.

Läs mer:

Hälsocentralen i Backe får toppbetyg av patienterna

Ny ägare till Backe sjukhus

Resultatet av de stora planerna – ett kalhygge

Nikotinfri snus tillverkas i Backe sjukhus

Oklart om renovering av Backe sjukhus – ägarbolaget har skulder

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Mer läsning

Annons