Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn klampade in i farstun

/
  • Sten Dahlin håller upp en dunk som visar att björnens  vassa tänder satt sina spår.Foto: Patrik Sjödin
  • André och Sten Dahlin visar förödelsen efter att de fått besök av en björn i farstun till stugan vid Öjbäckbodarna mellan Gisselås och Yxskaftkälen. Björnen har varit framme och rivit omkring med hinkar och penslar med tjära, dunkar och rivit ner räcket på bron bland annat.
  • André Dahlin  tog bilder direkt efter att han upptäckt det oväntade besöket i stugan. Här syns spåren efter björnens ram­ar tydligt i snön.

André Dahlin trodde att vandaler av mänskligt slag hade röjt runt i stugan. Men spår i snön visade sedan att det var en björn som varit ända in i farstun.

Annons

– När björnen börjar vara nyfiken på tjära och sådana grejer, så börjar man ju fundera, säger André Dahlin efter det oväntade besöket förra helgen.

Björnen hade vevat runt bland hinkar och penslar med tjära bland annat, bitit och slängt i väg dunkar och plastflaskor ut på gården och dessutom brutit loss ett räcke till bron. Inne i stugan brukar man ibland övernatta, men just vid det här tillfället var ingen där.

Andrés pappa Sten Dahlin är jägare och flitig besökare i skog och mark. Han är van vid björnar, framför allt sedan han de senaste åren sett allt fler även i skogarna kring stugan vid Öjbäckbodarna mellan Gisselås och Yxskaftkälen och ända ner mot hembyn Fagerdal längs E 45 norr om Hammerdal.

– Bara de senaste två veckorna har man sett sex olika björnar vid Gisselåskorsningen på E 45 och området där i kring. Det var två mindre tillsammans, en större och sedan en hona med två ungar, säger Sten Dahlin.

Efter att björnen tar allt mer udda vägar i jakten på mat gör dock att Sten Dahlin anser att det börjar gå för långt:

– Jag tycker det börjar bli allvarligt när de börjar på och går in i husen till och med. Det verkar inte normalt. Och om de luktar efter mat så här, hur är det då om man är ute och tältar och har mat med sig?

Sten Dahlin är inte rädd för björnen själv, men förstår att allt fler börjar dra sig för att ge sig ut i skog och mark efter sådana här händelser som visar ett onaturligt beteende hos djuret:

– Det här ger kött på benen på det här snacket om att det blir värre och värre.

Mer läsning

Annons