Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig ventilation på Fjällsjöskolan i Backe - stängs i dag

Både personal och elever har mått dåligt så nu har skolledningen meddelat barnens föräldrar om att skolan stängs tills problemet är löst.

Annons

Fjällsjöskolan i Backe, Strömsunds kommun.

I mellandagarna förra året skulle ett ventilationsaggregat bytas ut i huset där klasserna från förskolan till femte klass på Fjällskolan i Backe undervisas. Men problem uppstod vid installationen av det nya aggregatet och sedan dess har byggnadens ventilation varit ur funktion.

– Som jag förstått är behövdes det tillverkas specialkopplingar mellan ventilationsaggregatet och rören som utgör själva fläktsystemet i huset, säger Björn Wickström som är skolchef på Fjällsjöskolan.

Det är alla årskurserna från förskoleklass till femte klass, en skara på 85 elever, som får stanna hemma i väntan på att ventilationen ska åtgärdas. Förskolan däremot fortsätter att bedrivas i samma byggnad som ventilationen nu ligger nere i. Eftersom de är så pass få klarar de sig utan ventilation enligt Björn Wickström.

– I lokaler utan ventilation blir det en tung och syrefattig luft som växlas med kalluft som kommer in när man öppnar fönstren, säger Björn Wickström.

Men i måndags tvingades skolledningen ta ett tvärt beslut att stänga skolan tills ventilationen åter är i drift.

– Det var många i både i personalen och bland eleverna som mådde dåligt på grund av att luften inte var tillräckligt syresatt. Men just nu håller de på och drar nya rör så med 90 procent säkerhet kan vi öppna på torsdag igen, säger Björn Wickström.

Skolans ledning beklagar sig i mejlet och säger att de inte kan råda över situationen, och avslutar mejlet med: "Vi vädjar om er förståelse då det gäller era barns arbetsmiljö och hälsa".

– Anledningen till att vi ville byta aggregat från början var för att det gamla hade gjort sitt så det var planerat. Sedan har vi också fått fler barn i Backe och varje barn ska ju ha sitt syre så därför har vi bytt nu, säger Björn Wickström.

Mer läsning

Annons