Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här gäller kring skoteråkningen i Frostviken

Förbud eller inte?
Vad gäller egentligen kring den populära skoteråkningen i Jorm? Det finns onekligen många frågetecken att räta ut.

Annons

Seija Klingberg, Björkvattnet, är projektledare för

100 % procent Strömsund har i flera omgångar skrivit om planen att göra ett område kring Jormvattnet till ett kommunalt regleringsområde, med syftet att få bättre kontroll på den populära friåkningen. I september fattade Strömsunds kommun ett juridiskt beslut om att förbjuda skoterkörning i terräng norr om Gäddede till Stora Blåsjön.

Men det innebär inte per automatik att det är stopp för skotertrafik i området. Det är just med utgångspunkt från kommunens beslut som projektet "Hållbar skoteråkning i Frostviken" vill skapa ett attraktivt och välskött skoterområde både för lokalbefolkning och turister.

Enligt beslutet ska det finnas möjlighet att friåka i området på speciellt utmärkta platser där det finns tillräckligt mycket snö, och dessutom påverkas inte själva ledåkningen av beslutet.

Dessutom har flera markägare i området redan skrivit på ett avtal, där man upplåter sina marker för skoteråkning. Kort och gott: Om det blir tillräckligt mycket snö så kommer det att finnas möjlighet till friåkning även den här säsongen, även om det ännu är oklart i vilken omfattning.

– Det hela handlar om att kunna tillåta friåkning på vissa områden, och det är nu i höst som vi ska börja göra verkstad av det här. Det är en process som ska arbetas fram med berörda intressenter, säger Seija Klingberg.

Hon är nyinflyttad till Björkvattnet, och kommer att dela projektledningen tillsammans med Ola Sundqvist i Frostvikens skoterklubb. Det är dock Strömsunds kommun som är projektägare, vilket innebär att utecklingen följs från högsta ort.

Anders Blomberg, Strömsunds näringslivschef och ordförande i projektets styrgrupp, hoppas att projektet bidrar till att utveckla skoternäringen så att den skapar nya arbetstillfällen och en ökad omsättning i Frostviken.

– Om det här projektet faller väl ut blir vi först i Sverige med att öppna upp ett fjäll för friåkning. Jag hoppas att vi tillsammans med alla intressenter kan skapa ett unikt område med bra förutsättningar för en hållbar skoterturism, säger han.

Projektgruppen håller just nu på att skapa en hemsida där alla intresserade ska kunna följa utvecklingen, och fram tills dess hänvisar man till Gäddede turistbyrås hemsida för information. Det planeras även i startkonferens i november, där allmänheten ska få veta mer om projektet och vilka möjligheter som finns till skoteråkning kommande vinter.

En viktig uppgift med projektet handlar om just information, och målsättningen är bland annat att ha två naturvärdar ute på fältet som jobbar med upplysning.

– Det hela handlar som sagt om att behålla friåkningen, samtidigt som vi skyddar naturen och djuren som finns i området, till exempel renar. Det finns både de som är negativa och positiva till det här projektet, och jag vill därför lyfta fram hur viktigt det är med ett gott samarbete med alla intressenter, säger Seija Klingberg.

Mer läsning

Annons